Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Canada, având în vedere că în provincia British Columbia sunt în desfăşurare incendii de vegetaţie şi au fost impuse restricţii privind călătoriile neesenţiale şi cazările la hoteluri, moteluri, locuri de campare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să se deplaseze în Canada că, urmare a comunicărilor emise de către Autorităţile Provinciale din British Columbia, au fost emise ordine de restricţie privind călătoriile ce nu sunt esenţiale şi care includ, în special, cazările la hoteluri, moteluri, locuri de campare etc., în special în oraşele Kelowna/ West Kelowna, Kamloops, Oliver, Osoyoos, Penticton şi Vernon, aflate în zona Okanagan, situate la distanţe între 300 şi 400 de kilometri de oraşul Vancouver.

Conform informaţiilor transmise de autortităţi, restricţiile vor fi menţinute cel puţin până în 4 septembrie, dar, în funcţie de situaţie, acestea pot fi extinse, fiind dispuse evacuări ale persoanelor aflate în zonele menţionate. Informaţii suplimentare se pot obţine prin accesarea paginii web: https://governmentofbc.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=950b4eec577a4dc5b298a61adab41c06, unde se pot identifica, în timp real, actualizările privind zonele afectate şi, în acelaşi timp, eventuale situaţii speciale.

Autorităţile canadiene au instalat filtre de control în zonele afectate şi nu se mai permite accesul sau tranzitul persoanelor care nu sunt domiciliate în zonele stabilite de către autorităţi ca fiind cu risc major de incendiu, inclusiv în Zona Metropolitană Vancouver.

Deplasarea fumului din zonele afectate de incendii afectează calitatea aerului şi se recomandă ca, pe durata deplasărilor, să fie purtate măştile de protecţie, aerul conţinând deja particule fine, care pot afecta sănătatea. Se poate urmări situaţia calităţii aerului pentru fiecare provincie sau zonă din Canada prin accesarea paginii web: https://weather.gc.ca/airquality/pages/provincial_summary/bc_e.html.

Persoanele aflate în tranzit sau care intenţionează să călătorească în zonele menţionate pot vizualiza în timp real situaţia drumurilor blocate sau restricţionate prin accesarea link-ului: https://www.drivebc.ca/#listView&severity=Major&xtg=Major%20Events

În acelaşi timp, autostrada 5 şi autostrada 1, artera principală care leagă oraşul Vancouver de Calgary, precum şi celelalte elemente ale infrastructurii rutiere a ţării rămân operaţionale, cu restricţii de viteză sau opriri temporare.

Transportul aerian pe rute interne sau internaţionale nu este restricţionat până la acest moment.

Potrivit MAE, este interzisă utilizarea focului deschis sau alte surse de căldură, nivelul de atenţionare privind riscul de incendii fiind ridicat la nivelul maximum: 5 din 5.

Cetăţenii români pot solicita informatii şi asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Vancouver: +16046330786 şi +16046330763, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie numărul de telefon de permanenţă al Consulatului General al României la Vancouver: +16045060215.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: https://vancouver.mae.ro, https://ottawa.mae.ro, https://montreal.mae.ro, https://toronto.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.