Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), în subordinea căreia se află Spitalul Colţea, unde doi medici şi pacientul aflat în sala de operaţii au fost răniţi marţi anunţă că managementul spitalului nu a comunicat că ar avea nevoie de fonduri suplimentare sau că ar fi probleme cu echipamentele medicale folosite, iar în spital va fi demarată o anchetă cu privire la folosirea aparaturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Conducerea Adminitraţiei Spitalelor a demarat o achetă pentru a identifica împrejurările şi cauzele care au condus la producerea incidentului. Reprezentanţii instituţiei s-au deplasat la Spitalul Colţea unde au avut discuţii cu managementul unităţii medicale pentru a afla dacă aparatul era în garanţie sau există un contract de mentenanţă şi dacă s-au efectuat revizii în conformitate cu instrucţiunile tehnice ale producătorului”, arată ASSMB.

În ancheta făcută de ASSMB se verifică dacă au fost încălcate reglementările legale şi măsurile pentru prevenirea producerii unor astfel de cazuri. Spitalul Colţea este una dintre cele 19 unităţi medicale administrate de ASSMB.

Administraţia Spitalelor anunţă că nu a fost informată că ar exista astfel de deficienţe la aparatura spitalului şi nici nu au fost solicitate fonduri suplimentare.

De asemena şi Corpul de Control al ministrului Sănătăţii va face un control la Spitalul Colţea din Capitală, unde un medic s-a electrocutat la electrocauter în timpul unei operaţii, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS), Laurenţiu Colintineanu. El a precizat că acest control era planificat de mult timp, iar din echipa de verificare trebuie să facă parte şi un reprezentant al autorităţilor locale, pentru că în cazul controalelor pe care le face Direcţia de Sănătate Publică sau Corpul de control al ministrului există anumite limitări.

"Nu e normală situaţia şi regretăm situaţia în care au ajuns pacienţii şi medicii. Există anumite restrângeri apropo de verificări, în sensul în care DSP Bucureşti nu are specialişti în aparatură medicală sau electricieni să meargă să verifice dacă firele sunt încurcate sau dacă siguranţele sunt puse bine. De asemenea, Corpul de control al ministrului Sănătăţii se află în aceeaşi situaţie: singurele lucruri pe care le poate verifica sunt derularea contractelor de achiziţie şi de mentenanţă. Este posibil şi luăm în calcul în acest moment includerea acestei tematici la controlul pe care l-am anunţat deja, de multă vreme, la Spitalul Colţea”, a spus Colintineanu.

El a mai explicat că întârzierile apărute în cazul anumitor spitale sunt cauzate de procedurile legale în vigoare, care prevăd că membrii Corpului de control al ministrului Sănătăţii nu intră într-un spital care nu este în subordinea directă a ministertului fără un membru, un reprezentant al autorităţilor locale şi fără hârtiile aferente.

"Această hârtie a venit, iar controlul urmează să fie organizat în cel mai scurt timp şi luăm în calcul să fie introdusă şi verificarea acestor documente şi contracte în tematica viitoare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. 

Întrebat de jurnalişti când anume va merge Corpul de control la Spitalul Colţea, purtătorul de cuvânt al MS a precizat că acest lucru urmează să se stabilească.

Întrebat, de asemenea, dacă există cereri ale MS de verificare a unor spitale din subordinea autorităţilor locale, care au fost respinse, Colintineanu a precizat că există doar o cerere, care nu a fost respinsă, dar nu s-a primit răspuns şi s-a făcut o nouă adresă.

Colintineanu a mai spus că MS intenţionează să ia măsuri pentru profesionalizarea managementului unităţilor sanitare.

"Este foarte corect că azi se poate întâmpla într-un loc, mâine în altul. De aceea există management al unui spital, pentru că el este acolo, în spital, nu Corpul de control al MS şi nu ministrul Sănătăţii, prezent în fiecare spital. Există totuşi nişte conduceri pe diverse nivele, care trebuie să îşi facă treaba într-un mod eficient”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Medicul chirurg Marian Stamate de la Spitalul Colţea din Bucureşti s-a electrocutat, joi, la un electrocauter, în timpul unei operaţii.

Medicul a declarat că în urma incidentului au fost afectaţi el şi pacientul, care la acest moment sunt monitorizaţi la Secţia de Terapie Intensivă, precum şi medicul rezident care lua parte la intervenţia chirurgicală.

”Sunt într-o stare stabilă în momentul de faţă. Am încă fenomene cardiace, care sunt monitorizate de colegii mei din ATI şi cardiologi. În cursul unei operaţii oncologice, pentru un cancer de limbă, a apărut o flacără la cablul de la electrocauter şi m-am electrocutat atât eu, cât şi pacientul", a spus medicul, precizând că medicul rezident a suferit arsuri minore la o mână.

Doctorul a mai spus că în urma incidentului operaţia a fost întreruptă pentru aproximativ 40 de minute, după care pacientul a fost preluat de o altă echipă, fiind continuată intervenţia chirurgicală.

Întrebat despre pacient, medicul a spus că starea acestuia a fost agravată în urma incidentului, având "fenomene cardiace destul de importante, care sunt ţinute sub control la acest moment".

La rândul său, managerul Spitalului Colentina, Anca Lupu, a declarat, pentru News.ro, că a fost începută o anchetă în acest caz, urmând să fie audiate toate persoanele care au fost în sala de operaţie la acel moment, respectiv medicul primar, rezidenta şi o asistentă medicală.

Lupu a mai spus că electrocauterul a fost sigilat până când va fi verificat de către firma de mentenanţă. 

"Am declanşat o anchetă tehnică. În sală erau medicul primar care opera, o rezidentă şi asistenta medicală. După ce s-a electrocutat, medicul a aruncat electrocuaterul spre asistentă, căreia i-a fost arsă bluza. Nu pot spune dacă şi rezidenta a fost arsă. Era mai roşie la faţă, dar poate din cauza situaţiei. Vom lua declaraţii de la fiecare persoană în parte şi vom avea concluziile a ceea ce s-a întâmplat în sală", a susţinut managerul unităţii sanitare. 

De asemenea, fiind considerat accident de muncă, a fost sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă, care va demara o cercetare pentru a stabili cauzele producerii accidentului şi ulterior va aviza documentaţia pe care o întocmeşte comisia stabilită la nivelul spitalului. 

În ceea ce priveşte starea medicului chirurg, managerul spitalului a susţinut că acestuia i-a fost făcută internarea la ora 14.00, iar după ce l-a evaluat şeful clinicii de cardiologie a stabilit că "nu are nicio problemă şi poate fi externat". 

"I s-au făcut toate investigaţiile. Au fost realizate analize medicale în clinica de cardiologie. După investigaţii, şeful clinicii l-a declarat sănătos şi a spus că nu trebuie să rămână în spital", a adăugat managerul unităţii sanitare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.