Accesul bolnavilor de cancer la tratamentul de specialitate şi la soluţii terapeutice care pot creşte în mod real speranţa de supravieţuire este de cele mai multe ori îngreunat de lacunele cadrului legislativ care guvernează sistemul sanitar din România, infrastructura de radioterapie este mult subdimensionată, având cu 72 la sută mai puţine aparate decât necesar, iar un pacient poate aştepta trei, patru luni pentru includerea în tratament, de aceea asociaţiile bolnavilor cer autorităţilor să includă pe lista de priorităţi acţiuni concrete şi urgente, în lupta împotriva suferinţei oncologice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), cu susţinerea Centrului pentru Inovaţie în Medicină, lansează campania "Împreună împotriva cancerului! - Cancerul nu are culoare politică!”.

Campania reprezintă o chemare la acţiune adresată în mod direct factorilor de decizie din România - autorităţi, actuali şi viitori parlamentari - care sunt rugaţi să includă pe lista lor de prioritaţi acţiuni concrete, dar şi urgente, în lupta împotriva cancerului.

"Facem un apel la reprezentanţii Parlamentului şi ai Guvernului României pentru a include în activitatea lor legislativă măsuri concrete şi urgente care să susţină lupta împotriva cancerului, afecţiune care considerăm că nu are culoare politică. Vom adresa, în mod direct, câte o scrisoare fiecărui factor decident din România pentru a susţine această cauză”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Cu o rată anuală de aproximativ 78.000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, România se situează peste media Uniunii Europeane în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer - peste 48.000 de cazuri pe an.

Ca atare,  Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) consideră că oncologia trebuie să devină o prioritate la nivel legislativ şi îndeamnă factorii de decizie să ia măsuri rapide pentru a ajuta la îmbunătaţirea vieţii pacienţilor, mai spune Irimia.

"Din nefericire, pacienţii români au acces limitat la medicaţia inovatoare, din 62 de medicamente pentru cancer aprobate în ultimii opt ani în UE, doar şapte medicamente se regăsesc pe lista medicamentelor compensate din România, conform unei analize realizate de Centrul pentru Inovaţie în Medicină (InoMed). Procedurile de aprobare sunt lente şi nu sunt aliniate principiilor de la nivel european - niciunul din medicamentele aprobate în 2015 de Agenţia Europeană a Medicamentului în procedură accelerată nu este actual compensat în România", a adăugat Cezar Irimia.

De asemenea, radioterapia constituie o componentă esenţială a tratamentului pacienţilor cu cancer, dar în România infrastructura de radioterapie este mult subdimensionată, având cu 72 la sută mai puţine aparate decât necesar, a mai spus preşedintele FABC.

"Drept urmare, românii bolnavi de cancer se confruntă cu liste lungi de aşteptare, perioada medie de aşteptare depăşind trei-patru luni. Pentru a se situa la nivelul standardelor europene, România are nevoie de o creştere a numărului de aparate de radioterapie, dar mai ales de o strategie coerentă de alocare şi dezvoltare a resurselor, inclusiv a resurselor umane din domeniu”, a conchis Cezar Irimia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.