Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) condamnă obligarea elevilor să participe la parada de Ziua municipiului, considerând că aceasta poate fi asemănată uşor cu cele observate în ţări precum Coreea de Nord. AEC solicită primarului Decebal Făgădău să investească în educaţia la nivel local şi somează Inspectoratul Şcolar Judeţean să se dezică de astfel de evenimente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis, marţi, un comunicat de presă prin care condamnă obligarea elevilor de a participa la parada cu ocazia Zilei Oraşului Constanţa, considerând acest tip de eveniment ca "fiind o reminiscenţă a perioadei de dinainte de anul 1989 şi care ne aminteşte cu tristeţe că mentalitatea conducătorilor oraşului nu s-a schimbat foarte mult".

"Din informaţiile obţinute de AEC pe surse, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a trimis o adresă circulară către unităţile de învăţământ din judeţ prin care le-a fost solicitat să aducă elevi la această manifestare. Deşi există şcoli care au oferit opţiunea elevilor de a participa, fără nicio imperativitate, reprezentanţilor asociaţiei le-a fost reclamat că în licee precum Liceul Tehnic Pontica sau Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân», elevii ar fi fost anunţaţi că vor participa la paradă, fără a putea alege acest lucru", se arată în comunicat.

AEC consideră aceste întâmplări ca fiind oglindirea situaţiei de anul trecut.

"Atunci ordine «de la centru» au scos sute de elevi şi studenţi în stradă, pentru a defila în această paradă ce poate fi uşor asemănată cu cele pe care le observăm, de regulă, în ţări precum Coreea de Nord, ţări comuniste unde liberul arbitru este un mit, iar atunci când este vorba despre salutarea sau aprecierea liderilor toţi cetăţenii trebuie să se conformeze", a precizat sursa citată.

Asociaţia Elevilor se întreabă dacă municipiul Constanţa are nevoie de festivisme sau de o mai mare atenţie asupra felului în care este gestionat.  

"Solicităm ferm primarului Constanţei, Decebal Făgădău, să dovedească interes real faţă de oraş, investind în educaţia de la nivel local, deoarece acesta e singurul mod prin care cetăţenii pot ajunge să iubească oraşul, aşa cum edilul îndeamnă. De asemenea, somăm Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa să se dezică de astfel de evenimente şi să nu promoveze atitudini demne de regimurile totalitare", se mai arată în comunicatul AEC.

Primăria Constanţa a anunţat că, marţi, de la ora 17.00, va avea loc o paradă la care sunt aşteptate peste 2.000 de persoane, printre care sportivi, olimpici, militari, jandarmi călare, studenţi, elevi, cadre didactice, artişti, înalte feţe bisericeşti, reprezentanţi ai etniilor dobrogene şi oficialităţi. Parada va porni de la Sala Sporturilor şi se încheia în Piaţa Ovidiu acolo unde, după salutul oficialităţilor, vor începe spectacolele.

De la ora 18.30 este programat un program prezentat de Ansamblul Iholu al Comunitatăţii Armâne din Romania, Filiala Constanţa, Ansamblul Elpis şi Ansamblul Elpis Junior, Ansamblul Can Renkler, Colegiul Naţional “Regina Maria”, Ioana Lucia şi Mara Andreea Berechet.

De la ora 20.00 are loc piesa de teatru "Ciuleadra", pusă în scenă de Adrian Stavian şi Teatrul Semn, iar o oră mai târziu pe scena amplasată în Piaţa Ovidiu va urca trupa 3 Sud-Est.

Manifestările prilejuite de Ziua Constanţei se vor încheia la ora 22.00, cu un foc de artificii.          

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.