Artista portugheză Joana Vasconcelos vizitează pentru prima oară România, în perioada 23-27 ianuarie 2018, la invitaţia preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR), iar miercuri, la ora 12.00, aceasta va vizita Castelul Bran, unul din cele mai cunoscute obiective turistice româneşti pe plan global.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vizita face parte dintr-un program de mobilitate iniţiat de ICR în contextul împlinirii a 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Portugalia, dar şi al Centenarului României Moderne”, arată un comunicat al castelului.

Scopul vizitei este demararea unei colaborări de impact româno-portugheze în domeniul industriilor creative.

Pe durata vizitei în România, Vasconcelos este însoţită de Ricardo Vasconcelos şi de Aviva Obst şi va vizita instituţii de cultură din Bucureşti şi din ţară, va purta discuţii cu personalităţi ale vieţii artistice şi va participa la o întâlnire la sediul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai universităţilor de profil din Timişoara şi Cluj.

De asemenea, preşedintele ICR îi va acorda artistei distincţia de ambasador al Culturii Române în Portugalia.

Joana Vasconcelos şi-a început activitatea la jumătatea anilor '90, dar a devenit cunoscută publicului în 2005, după ce a fost aclamată la Bienala de la Veneţia. Prezenţă constantă la mari manifestări internaţionale, Joana Vasconcelos a expus în 2011 la Palatul Versailles o selecţie din operele sale majore, fiind prima femeie şi cel mai tânăr artist invitat să-şi expună operele în celebrul palat francez.

Pe lângă multiplele expoziţii colective la care a participat, Joana Vasconcelos a avut expoziţii personale la cea de-a 56ª ediţie a Bienalei de la Veneţia (2015), la Waddesdon Manor - The Rothschild Foundation, Buckinghamshire, Regatul Unit al Marii Britanii (2015), la Manchester Art Gallery (2014) Tel Aviv Museum of Art (2012), Palatul Naţional Ajuda, Lisabona (2013), Centquatre, Paris (2012), Kunsthallen Brandts, Odense, Danemarca (2011), Es Baluard, Palma de Maiorca (2009), Pinacoteca Statului São Paulo (2008), Palazzo Nani Bernardo Lucheschi, Veneţia (2007), The New Art Gallery Walsall, Regatul Unit al Marii Britanii (2007), CaixaForum, Barcelona (2006), Passage du Désir/BETC EURO RSCG, Paris (2005), Centro Andaluz de Arte Contemporáneo, Sevilia (2003), Muzeul Electricităţii, Lisabona (2001) şi Muzeul de Artă Contemporană Serralves, Porto (2000).

În 2018, Joana Vasconcelos va expune la Muzeul Guggenheim Bilbao, precum şi la Paris, ca urmare a invitaţiei primite din partea primarului capitalei Franţei, apoi în Anglia şi în Germania. 

Castelul Bran atras anul trecut 835.116 de vizitatori plătitori de bilete, la care se adaugă gratuităţile şi participanţii la evenimentele publice şi private, astfel că în total un milion de oameni au trecut pragul castelului, a declarat recent pentru News.ro Bogdana Balmuş, director PR la Castelul Bran. Ea spune că legenda Contelui Dracula şi poveştile cu strigoi reprezintă atracţia centrală pentru străini care fac rezervări încă din ianuarie-februarie, pentru a se asigura că găsesc locuri în octombrie, la evenimentele organizate la castel.

Cifra de afaceri a companiei care administrează castelul a urcat anul trecut cu 19%, la aproximativ 6 milioane de euro, de la circa 5 milioane de euro în 2016, încasările sporind ca urmare a creşterii numărului de vizitatori, a diversificării produselor personalizate în magazinele Castelului Bran, dar şi a diversificării paletei de servicii.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.