Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti spune că nu există, încă, nicio confirmare legată de o vizită în 2018 a Papei Francisc în România, nici de la Sfântul Scaun şi nici de la Nunţiul Apostolic din Capitală, declaraţiile fiind făcute în contextul în care primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut că s-a întâlnit, vineri, cu profesorul Alberto Quattrucci, secretar general al Comunităţii Sant`Egidio, cu care a discutat şi "despre vizita în România, anul viitor, a Suveranului Pontif Papa Francisc".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În cazul în care  Sfântul Scaun are un nou Birou de presă la Primăria Capitalei, atunci poate ştirea o fi valabilă. Noi, la Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, nu avem acestă informaţie. De fapt, nici Nunţiul Apostolul şi nici la Sfântul Scaun nu se ştie până acum despre o posibilă vizită a Sfântului Părinte în România ", a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, Francisc  Doboş.

De fapt, Nunţiul Apostolic a spus că pentru 2017 nu există programată nicio vizită în România a Papei, iar pentru 2018 nu a fost încă niciun anunţ în acest sens.

La rândul său, putătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat pentru News.ro că nu s-a fixat nimic în acest sens. 

"Vă pot confirma că nu s-a fixat nimic cert. Nu există decât o invitaţie din partea preşedintelui. Nu s-a confirmat acceptul Vaticanului", a precizat Bănescu.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a scris, vineri, pe Facebook, că s-a întâlnit cu profesorul Alberto Quattrucci, secretar general al Comunităţii Sant`Egidio, cu care a discutat şi "despre vizita în România, anul viitor, a Suveranului Pontif Papa Francisc".

"Am avut astăzi o întrevedere cu prof. Alberto Quattrucci, secretar general al Comunităţii Sant`Egidio, cu care am discutat despre vizita în România, anul viitor, a Suvernului Pontif. Aştept cu emoţie şi bucurie această vizită în România şi la Bucureşti a Suveranului Pontif. Ne dorim să fie un eveniment memorabil, aşa cum a fost şi vizita din 1999 a Papei Ioan Paul al II lea în România", a scris Gabriela Firea.

Episcopii catolici au decis la Conferinţa de la Oradea din 26-28 septembrie 2016 să îl invite pe Papa Francisc să facă o vizită în România. 

"Exprimând dorinţa legitimă a creştinilor catolici din România, şi nu numai a lor, episcopii catolici din ţara noastră au decis să îl invite pe Sfântul Părinte Papa Francisc să viziteze România. Venirea Papei în ţara noastră va putea fi, fără îndoială, o mărturie a grijii părinteşti a Urmaşului Sfântului Petru pentru binele poporului nostru, care poartă Roma în nume şi latinitatea în spirit", a transmis atunci secretarul general al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, Francisc Ungureanu.

Nunţiul Apostolic în România, monseniorul Miguel Maury Buendia, spunea, în aprilie 2016, că Papa Francisc îşi doreşte să facă o vizită în ţara noastră care ”să ajute la unitatea tuturor românilor”.
 
”În urmă cu mai puţin de o lună am vorbit cu Papa. Ştiind că a fost invitat, l-am întrebat despre o posibilă vizită aici. Mi-a spus: «Aş vrea să vin. Sper ca lucrurile să decurgă bine, iar vizita mea să ajute la unitatea tuturor românilor». De aceea sper că această vizită va fi posibilă. Eu, ca ambasador al Papei, voi face tot posibilul şi voi lucra cu autorităţile, cu Biserica Ortodoxă, cu Biserica Catolică, pentru ca această vizită să aibă loc”, a declarat Nunţiul Apostolic într-un interviu pentru Digi24.
 
În urmă cu aproape doi ani, preşedintele Klaus Iohannis a făcut o vizită la Vatican. Preşedintele s-a întâlnit atunci pentru prima oară cu Papa Francisc, adresându-i acestuia invitaţia de a veni în România.
 
În anul 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a făcut o vizită istorică în România, prima a unui Suveran Pontif în ţara noastră, fiind şi prima oară când Papa Ioan Paul al II-lea mergea într-o ţară cu populaţie majoritar ortodoxă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.