Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat duminică, la lansarea campaniei de educare “Urgenţa este pentru urgenţe”, că nu toţi pacienţii care vin pe picioarele lor în unităţi de primire urgenţe ar putea merge la medicul de familie, după cum nu toţi pacienţii care vin pe targă sunt urgenţe majore şi rămân internaţi. El a precizat că populaţia trebuie să înţeleagă faptul că urgenţa diferă din punctul de vedere al pacientului şi din punctul de vedere al medicului şi că există urgenţă percepută şi urgenţă reală, medicul fiind cel care stabileşte dacă problema respectivă de sănătate poate pune sau nu viaţa în pericol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raed Arafat a declarat că populaţia trebuie să înţeleagă ce înseamnă serviciul de urgenţă, când trebuie chemat şi când trebuie folosite alte mecanisme ale sistemului medical.

“Prin acest lucru ajungem să facem un pas normal către populaţie. Prima dată să informăm şi să-i educăm în loc să mergem cu ideea care circulă acum, ba să-i punem limite la intrare în UPU, ba să-i punem să plătească, ba să-i pedepsim. Noi nu suntem servicii care pedepsesc, noi suntem servicii care se ocupă de pacient, dar bineînţeles trebuie ca pacientul să fie informat şi să înţeleagă ce se întâmplă în acest sistem”, a afirmat Arafat.

El a explicat că nu toţi pacienţii care vin în unităţile de primiri urgenţe pe picioarele lor pot merge la medicul de familie, după cum nu toţi cei care vin pe targă la spital sunt urgenţe majore şi nu rămân internaţi în unitatea medicală.

“Nu toţi pacienţii care vin pe picioarele lor în UPU sunt, cum se crede, de cod alb sau albastru, care pot să meargă la medicul de familie. Sunt pacienţi care vin pe picioarele lor şi care ajung internaţi în spital de urgenţă. Aceste este rolul UPU, să găsească aceşti pacienţi care ascund o problemă serioasă. Nu toţi pacienţii care vin pe targă sunt urgenţe majore şi unii dintre ei pleacă acasă, dar nu înseamnă că la momentul în care au sosit în UPU nu erau urgenţe. Şi dau exemplu aici un şoc anafilactic. Ţi-l aduce ambulanţa sau SMURD-ul, îl tratezi, îl stabilizezi, după 3-4 ore dacă e stabil, dacă nu are probleme, nu se internează, pleacă acasă. Dar persoana respectivă a avut o urgenţă care i-a pus viaţa în pericol. Nu putem să tragem o linie şi să spunem e alb şi negru, există o zonă gri foarte importantă şi aici este rolul medicului de urgenţă să vadă în această zonă gri cine într-adevăr are nevoie de îngrijiri de urgenţă şi cine poate fi redirecţionat în altă parte”, a explicat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Raed Arafat a mai spus că urgenţa diferă din punctul de vedere al pacientului şi din punctul de vedere al medicului.

“Urgenţa diferă din punctul de vedere al pacientului şi din punctul de vedere ale medicului. Noi încercăm să-l facem pe pacient să înţeleagă care este de fapt modul în care medicul vede o urgenţă. Pentru că avem urgenţă percepută şi o urgenţă reală. Pentru orice persoană laică o durere apărută acut este o urgenţă şi acest lucru este de înţeles şi poate să o determine să meargă la UPU. Dar medicul când vede persoana respectivă şi o triază pe un cod verde sau albastru sau alb, atunci într-adevăr înseamnă că medicul a înţeles despre ce e vorba, dar e o problemă care nu pune viaţa în pericol”, a precizat Arafat.

În cadrul conferinţei de lansare a acestui campanii de informare, directorul STS, Sorin Vasilca, a spus că numărul apelurilor non-urgente la 112 are o tendinţă descrescătoare.

“De la operaţionalizarea sistemului 112 în România până în prezent numărul apelurilor non-urgenţe a avut o tendinţă descrescătoare. De la valori de 97,2 la sută din totalul apelurilor în 2005, la 55 la sută în 2018, respectiv la 46 la sută în primul trimestru al acestui an. Această tendinţă descrescătoare a apelurilor non-urgente s-a datorat în mare măsură efectului unor campanii similare celei lansate astăzi”, a spus directorul STS.

Campania va conţine clipuri informative ce vor fi difuzate pe posturile de radio şi tv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.