Şeful Departamentului Pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că în cursul zilei de joi vor fi prezentate primele concluzii ale anchetei Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în cazul de la Constanţa, acolo unde o femeie a murit sărind de la etajul şase după ce apartamentul său fusese cuprins de flăcări. El a precizat că IGSU va trimite un comunicat cu măsurile luate şi cu toate aspectele legate de acest caz. Arafat a menţionat că numărul de autoscări aflate în dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă a crescut în ultimii trei ani, menţionând că autoscara defectă de la Constanţa, care era în apropierea locului incendiului, era cumpărată din anii 2010-2012, dar nu s-au solicitat fonduri pentru a fi reparată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Arafat a declarat, joi, că a fost format un grup de lucru care va analiza mai multe aspecte operaţionale, inclusiv necesitatea pernelor gonflabile. 
 
"Am numit un grup de lucru, după ce am discutat şi cu domnul ministru Bode care va analiza toate aspectele operaţionale şi va veni cu propuneri în curs de maxim trei, patru săptămâni. Grupul de lucru este format din personal de la DSU, de la IGSU şi de la câteva inspectorate, unele care au perne şi unele care nu au perne şi să vină să spună punctele lor de vedere şi să vină cu o strategie pe linia asta dacă trebuie să dezvoltăm ceva cum, până la ce limită”, a explicat Arafat. 
 
El a precizat că situaţia autoscărilor la nivel naţional a fost îmbunătăţită în ultimii ani. 
 
"Dacă luăm situaţia de acum trei ani eram cu patru judeţe fără nicio autoscară, eram cu vreo 12-14 autoscări cumpărate după anul 2010 şi restul erau autoscări care erau din anii '70 şi '80. După ce s-au alocat fondurile prin programul POIM, după ce ne-a alocat Guvernul în 2017 cele 600 şi ceva de milioane de euro, unul din programe era dotarea cu autoscări. Din 2017 până acum au intrat în dotarea inspectoratelor peste 80 de autoscări noi. Nu sunt judeţe fără autoscări, sunt localităţi fără autoscări care mai deţin autoscările vechi funcţionale. Mai vin 18 platforme de salvare de la înălţime care sunt în curs de achiziţie de la IGSU, e finalizată din ce ştiu licitaţia. E un acord cadru mai mare, acum sunt fonduri pentru 18. O să putem vorbi în următoare perioadă de peste 135-140 de autoscări, autoplatforme de salvare luate după anul 2010”, a transmis şeful DSU. 
 
El a precizat că o autoscară costă între 400 şi 600.000 de euro, în funcţie de capabilităţi.
 
Arafat a menţionat că autoscara defectă de la Constanţa fuseseă cumpărată în urmă cu aproximativ zece ani printr-un program transfrontalier. 
 
"Autoscara care era defectă la Constanţa şi care era în apropierea locului incendiului şi care nu s-a solicitat fonduri pentru repararea ei, şi o să explice IGSU astăzi, face parte din cele achiziţionate de Constanţa printr-un program transfrontalier româno-bulgar. Autoscara este achiziţionată prin anii 2010 – 2012. Celelalte trei autoscări primite de Constanţa sunt autoscări cumpărate de IGSU recent”, a afirmat Arafat.
 
El a menţionat că primele rezultatele ale anchetei de la Constanţa vor fi prezentate în cursul zilei de joi. 
 
"Nu vorbesc despre ce au găsit acolo când încă eu nu ştiu ce au găsit. Dacă noi consideram că totul a fost perfect nu era trimisă de către IGSU o echipă de investigaţii. Faptul că s-a trimis acolo o echipă înseamnă că ne-am sesizat că ceva nu a mers corect. Unul din aceste lucruri care a fost investigat de echipa respectivă este raportarea greşită către noi. Ni s-a dat o oră pe care noi am comunicat-o ca ulterior să găsim că nu asta a fost ora. (...) Colegii care au făcut acolo analiza vor veni cu rezultate. Astăzi veţi avea un comunicat din partea IGSU şi cu măsurile luate şi cu toate aspectele”, a mai transmis Arafat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.