Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă, sâmbătă, în debutul Săptămânii Protecţiei Civile, că acţiunile realizate de autorităţi pentru prevenirea şi pregătirea populaţiei în caz de dezastru nu au rolul de a alarma populaţia, ci de a creşte rezilienţa acesteia în caz de dezastru. „Comunicarea despre riscurile care sunt în jurul nostru nu trebuie să fie luată niciodată în registrul unei induceri de panică”, afirmă Arafat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Comunicarea despre riscurile care sunt în jurul nostru nu trebuie să fie luată niciodată în registrul unei induceri de panică. Comunicarea este obligatorie, noi, când vorbim cu oameni, despre riscuri, nu vrem să-i  panicăm, noi vrem să-i pregătim, ăsta este rolul comunicării. Îmi aduc aminte, acum câţiva ani nu îndrăzneam să vorbim despre cutremur decât în 4 martie, oricând discutam despre cutremur în afară, toată lumea zicea: induceţi panică. Totuşi, am început să vorbim, există campania «Nu tremur la cutremur» care a fost lansată de IGSU, există acţiuni care s-au făcut şi am început din ce în ce mai mult în ultimii ani să vorbim despre riscurile care ne înconjoară. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă că o situaţie de urgenţă să nu te afecteze, să nu te impacteze mai mult decât o perioadă foarte scurtă şi să poţi să-ţi revii la viaţa ta normală, iar în timpul situaţiei de urgenţă să nu devii vulnerabil şi să ai ce-ţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, a declarat Raed Arafat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta spune că nu sunt suficiente acţiunile de informare şi că este nevoie de informare, indiferent că este vorba despre cutremur sau inundaţii, el dând exemplul cazurilor de decese la inundaţii pentru că oamenii nu au cunoscut riscurile la care se expun atunci când încearcă să traverseze cursuri de apă când vin viituri.
Şeful DSU a amintit că, în caz de situaţie de urgenţă majoră, autorităţile nu pot răspunde la toate solicitările venite din partea populaţiei, primele intervenţii în caz de cutremur major fiind asigurarea intervenţiei pentru salvarea vieţii oamenilor.
În acest context, Raed Arafat a anunţat că Ziua Protecţiei Civile se transformă în Săptămâna Protecţiei Civile, care începe sâmbătă, 25 martie, în cadrul căreia în mai multe localităţi se vor organiza exerciţii precum maratoane ale resuscitării, caravana „Fii pregătit”, Zilele Porţilor deschise la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi evenimentul „Miercurea sirenelor” în cadrul căruia vor fi testate sirenele de alarmare. În prima miercuri a lunii viitoare vor fi puse în funcţiune sirenele de alarmare, la nivel naţional Arafat anunţând că 2865 sunt comandate centralizat iar 2595 dintre sirenele de alarmare necesită declanşare locală.
El a subliniat: „Faptul că facem informări, pregătiri, nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva, este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă, pregăteşte populaţia”. 
Raed Arafat a menţionat că, după săptămâna dedicată acţiunilor de protecţie civilă, astfel de acţiuni vor continua. 
Acesta a amintit de Hotărârea de Guvern emisă recent prin care toate site-urile instituţiilor publice vor avea obligaţia, în decurs de 30 de zile, să afişeze un link către site-ul fiipregatit.ro. El a subliniat că oamenii, cu cât se informează şi se  pregătesc mai bine, cu atât îşi cresc şansele de a trece cu bine peste o situaţie de urgenţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.