Secretarul de stat din MAI Raed Arafat susţine că, dacă populaţia îi va asculta pe cei care transmit mesaje împotriva respectării regulilor de protecţie, "riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă”. El afirmă că, dacă regulile de protecţie vor fi respectate în timpul procesului de votare, riscul de propagare a coronavirusului este redus la minimum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vedem la acest moment clar că nu scădem. Nu putem vorbi de scădere, poate chiar de o uşoară creştere. Asta trebuie să ne atragă atenţia că situaţia nu este stabilă şi depinde foarte mult de respectarea regulilor. Nu le aplicăm corect, ascultăm pe cei care îşi bat joc de aceste reguli (...) care încearcă să transmită mesaje voalate că virusul e mai puţin virulent, dacă îi ascultăm pe ei, riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară, într-o emisiune la Antena 3.

Acesta a precizat că urmează o perioadă "critică” dacă virusul gripal se va combina cu noul coronavirus.

"Acum trecem către o perioadă destul de încărcată şi critică pentru că se combină cu gripă sezonieră, deci clar că vom avea probleme mai mari, chiar dacă şi gripa sezonieră se limitează răspândirea ei prin purtarea măştii", a spus Arafat.

Arafat a precizat că este foarte importantă vaccinarea împotriva gripei sezoniere. Medicul a susţinut că diagnosticul de COVID-19 sau de gripă sezonieră se poate pune doar prin testare şi că nu este exclusă posibilitatea ca un pacient să aibă, în acelaşi timp, ambele boli.

"Ajutorul populaţiei major este respectarea regulilor. Nu te costă nimic dacă porţi o mască, dar te poate costa o viaţă (...) dacă asculţi şi nu porţi mască pui în pericol şi viaţa celor apropiaţi, şi regretul este tardiv. (...) Astea sunt probleme reale şi oamenii trebuie să conştientizeze că este o muncă în echipă aici şi marea parte a echipei este omul de rând”, a explicat medicul.

În ceea ce priveşte riscul ca numărul cazurilor să crească după alegerile locale, Raed Arafat a afirmat că respectarea regulilor prevăzute prin actele normative duce la reducerea la minimum a răspândirii virusului.

"Dacă se respectă regulile şi dacă oamenii respectă exact regulile care sunt recomandate riscul va fi minimalizat la maxim. (...) Trebuie să înţeleagă toată lumea: dreptul la vot e dreptul la vot, incontestabil. Dacă te duci la vot, trebuie să ai la tine cartea de identitate şi, de data asta, trebuie să ai şi mască. Poţi să votezi dacă nu ai carte de identitate? Nu? Nu poţi să intri în secţia de votare fără mască. Regulile vor trebui să fie aplicate cu stricteţe la toate secţiile”, a adăugat Raed Arafat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.