Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat a declarat că cel puţin până în primăvara sau în vara anului viitor nu va fi rezolvată problema cu noul coronavirus şi până atunci cetăţenii trebuie să înveţe să trăiască cu virusul şi să respecte toate regulile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cred că cel puţin până la primăvară sau chiar vara anului viitor nu vom sta liniştiţi, va trebui să învăţăm să trăim cu virusul respectând toate regulile care unii şi alţii încearcă să ne convingă să nu le respectăm. Dacă respectăm toate regulile şi renunţăm la anumite aspecte din viaţa noastră temporar fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieşim cu bine când lucrurile vor reveni la cvasi-normalitate, adică către primăvară-vară. Inclusiv preşedintele Franţei a transmis un mesaj că până în vară nu va fi uşor cu virusul SARS-CoV-2. Putem avea momente în care lucrurile să se agraveze, momente în care lucrurile să se stabilizeze, adică să mai avem diferite creşteri, scăderi. Totul depinde de noi şi dacă respectăm regulile şi ce măsuri, ce activităţi reluăm, cum le reluăm, sub ce formă le reluăm, putem să controlăm situaţia şi să nu ajungem la o situaţie foarte dramatică în care nu mai putem face faţă”, a declarat Arafat, duminică seara la Antena 3. 
 
El a mai afirmat că probabil trebuie interzise petrecerile de după alegerile parlamentare pentru a nu se mai întâmpla ceea ce s-a petrecut după alegerile locale. 
 
„La alegerile trebuie să fie respectate toate regulile, aţi văzut că sunt regulile foarte clare pe ntru toată perioada de campanie, pentru ziua de vot şi să insistăm ca după ziua de vot, la anunţarea rezultatelor, să nu existe niciun fel de sărbătoriri, ieşiri, contact fără mască. Exact asta am văzut la locale şi poate că acolo a avut un impact serios. Va trebui să le interzicem chiar în scris probabil ca să fim siguri ca acest lucru să nu se întâmple atunci. Chiar dacă şi la locale acest lucru nu era permis şi totuşi s-a întâmplat. Va trebuie să învăţăm populaţia că indiferent cât de bucuros eşti care este problema, la momentul respectiv să nu ajungi să transmiţi această boală peste tot în comunitate prin astfel de întruniri”, a explicat şeful DSU. 
 
De asemenea, a mai precizat că şi sărbătorile de iarnă trebuie adaptate acestei perioade. 
 
„Sărbătorile de iarnă ar trebui să fie adaptate acestui virus. Ştiu că atunci din nou vom avea foarte mulţi oameni care vor să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca şi cum nu ar fi fost virusul şi nu este nicio problemă. Din păcate, acest lucru va fi imposibil. Va trebui să ne adaptăm modul în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranţa că la anul să putem într-adevăr să revenim cât mai aproape de viaţa normală”, a explicat Arafat. 
 
Acesta a precizat că nu crede că vaccinare va putea începe mai devreme de februarie – martie, în cazul în care vaccinul va începe să fie distribuit până la sfârşitul anului. 
 
„În următoarea perioadă vom avea două aspecte Aşteptările noastre să avem vaccin sau terapii mai performante împotriva acestui virus, bineînţeles vaccinul, şi am mai auzit mai multe afirmaţii, inclusiv a domnului doctor Rafila, care a explicat că există şanse să începem la începutul anului viitor eventual primul trimestru, nu mă aştept să avem vaccinări în masă înainte de februarie – martie, dacă într-adevăr vaccinul începe să distribuit la începutul anului. Este o problemă de logistică foarte serioasă care va trebui să fie organizată pe plan mondial. România face parte dintr-un mecanism european şi nu suntem singuri în această situaţie şi e foarte bine”, a conchis Arafat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.