Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat vineri că a fost aprobată o OUG privind stocurile strategice, urmând să fie achiziţionate, prin ONAC şi IGSU, printre altele, 1.500 de ventilatoare pentru ventilaţie non-invazivă, 50 de milioane de măşti chirurgicale şi 10 milioane de seringi

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Întrebat de ce nu sunt folosite echipamentele care deja există în depozitul Unifarm, Raed Arafat a explicat că este vorba despre echipamente diferite faţă de cele care urmează a fi cumpărate.
„Astea sunt altfel de ventilatoare decât care sunt acolo şi nimeni nu a zis că nu vor fi folosite. Deci sunt două chestii diferite şi complementare chiar. Dar acum, acolo, nu ştiu care este situaţia exact legală a echipamentelor de la Unifarm. Ştiu că urmează să fie rezolvată, dar chiar dacă se folosesc, nu este suficient şi trebuie să venim şi cu aceste cantităţi de echipamente care diferă, vorbim de echipamente diferite” a explicat Raed Arafat.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Ieri s-a aprobat OUG privind stocurile strategice, modificarea anexei lor şi a echipamentelor care se achiziţionează prin ONAC şi prin IGSU. S-au adăugat ventilatoare pentru ventilaţie non-invazivă. Ce înseamnă asta? Avem la acest moment ventilatoare care pot face ventilaţie invazivă şi unele cu mască pentru ventilaţie neinvazivă. Vorbim de 1.500 de bucăţi. Sisteme de livrare oxigen terapie în flux mare 1.000 bucăţi. Concentratoare de oxigen fie prin achiziţii de concentratoare individuale sau unele mai mari care să asigure oxigenul pentru mai mulţi oameni. Vorbim de 3.000 de concentratoare de oxigen individuale şi 50 de bucăţi concentratoare oxigen mari”, a anunţat Raed Arafat.
 
El a adăugat că vor mai fi achiziţionate aspiratoare portabile de secreţie  - 500 bucăţi., teste rapide antigen - 3.000.000 bucăţi de teste, măşti chirurgicale - 50 milioane de bucăţi, seringi 10 milioane bucăţi.
”Motivaţia e pregătirea pentru campania de vaccinare, oricând ea va fi. Atunci o cantitate de seringi va trebui să fie disponibilă pentru că posibil să vină vaccinurile cu multidoze şi aşa ne pregătim ca să nu ne ne confruntăm cu lipsuri de stoc. Total sumă preconizată e de 67 milioane euro, dar bineînţeles e doar o estimare şi urmează să vedem care vor fi preţurile în urma negocierilor”, a afirmat Arafat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.