Aproximativ o sută de angajaţi de la Penitenciarul Iaşi au protestat, luni, timp de o oră, în faţa instituţiei, cerând condiţii de muncă mai bune şi eliminarea inechităţilor salariale. La acţiune au participat şi salariaţi de la penitenciarele Botoşani, Bacău, Vaslui şi Târgu Ocna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii au fluierat şi au scandat lozinci împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, dar şi a şefului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, fost director al Penitenciarului din Iaşi.

”Suntem în cea de-a patra săptămână de proteste. Agenţii şi ofiţerii de penitenciare cer să le fie respectate drepturile. Vrem demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pentru lipsă de profesionalism şi incapacitatea de a gestiona problemele din sistemul penitenciar. Totodată, nu suntem de acord cu modul agresiv în care ministrul Prună înţelege să abordeze dialogul social“, a declarat Dorin Şcarlii, preşedintele sindicatului din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi.

El a precizat că angajaţii din Penitenciarul Iaşi au notificat conducerea instituţiei privind refuzul de a mai face ore suplimentare, în condiţiile în care revendicările lor nu sunt soluţionate.

”Condiţiile de muncă nu sunt cu nimic mai bune decât cele de detenţie. Dotările sunt de foarte proastă calitate ori sunt învechite. Lipsesc sau sunt insuficiente mijloacele de siguranţă şi de intervenţie, dar şi cele de control pentru persoane, pachete şi bagaje. Există vulnerabilităţi în siguranţa locului de deţinere, aceste aspecte fiind extrem de vizibile în vara acestui an, când au fost revoltele deţinuţilor“, a mai spus Dorin Şcarlii.

Protestul a durat aproximativ o oră şi s-a încheiat fără incidente. Sindicaliştii susţin că activitatea în Penitenciarul Iaşi nu a fost perturbată.

Potrivit liderului sindical Dorin Şcarlii, protestele vor continua în perioada următoare, el precizând că atmosfera în rândul angajaţilor din penitenciarul ieşean este tensionată.

În ultimele săptămâni, au avut loc proteste în penitenciarele din Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu, Codlea, Târgu Jiu, Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Bucureşti, Bârcea Mare (Hunedoara), Tulcea, Ploieşti, Focşani, Timişoara, iar ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a întâlnit, în 26 septembrie, la Penitenciarul Gherla cu reprezentanţii sindicaliştilor din Administraţia Penitenciarelor, care i-au prezentat cererile lor legate de plata orelor suplimentare, de lipsa de personal şi de diferenţele salariale din sistem.

În urma discuţiilor, ministrul Prună a declarat că este ”regretabil” că în România se adoptă legi înainte de a se stabili dacă există resurse umane şi financiare, dând însă asigurări că va discuta cu miniştrii Muncii şi Finanţelor pentru a rezolva cererile protestatarilor cu privire la salarii şi la lipsa de personal.

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au acuzat că Raluca Prună este ”un ministru foarte agresiv” şi spuneau că aceasta este ”îndreptată exclusiv către problemele deţinuţilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.