Aproximativ 200 de sindicalişti din Federaţia Sanitas au protestat, marţi, la Palatul Parlamentului, nemulţumiţi de diferenţele de salarizare din sistemul bugetar, pichetul de la Parlament fiind ultimul din seria "O marţi a Sanitas", înaintea grevei japoneze stabilite pentru 12 octombrie, a grevei de avertisment din 19 octombrie şi a grevei generale din 31 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cele două ore de protest, sindicaliştii şi-au exprimat nemulţumirea prin mesaje precum "DNA, DNA, Parlamentu-i treaba ta", "Vrem dreptate-n sănătate" şi "Hoţi, bandiţi şi mincinoşi, ăsta-i guvernul Cioloş".

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat, după ce a fost la discuţii în Parlament, că speră ca, până la greva generală programată în 31 octombrie, OUG 20/2016 să ajungă în plen.

"Avem speranţa, care oricum moare ultima, că în aceste săptămâni până la sfârşitul lunii, când noi avem programată greva generală, să rezolvăm această problemă. În momentul acesta, se trece propriu-zis ordonanţa prin Comisia de sănătate. După socotelile pe care le-am făcut împreună cu colegii parlamentari, sunt trei săptămâni în care sperăm ca, până atunci (la greva generală, n.r.), să ajungă în plen", a spus Leonard Bărăscu.

Protest Sanitas (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Protest Sanitas (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Acesta a susţinut că nu s-a discutat şi despre sporurile medicilor din 2016, pentru că, ce îi interesează acum, este aplicarea OUG 20/2016 pentru cei în cazul cărora nu s-au pus în aplicare prevederile acestui act normativ.

"Deocamdată, nu am vorbit despre sporurile din 2016, pentru că întâi trebuie să vedem OUG 20/2016 cum iese, să îi prindem şi pe colegii care nu au fost prinşi şi apoi ne aplecăm şi asupra celorlalte chestiuni care ne interesează. Mai întâi să rezolvăm ce avem de rezolvat cu ordonanţa şi apoi vom cere si raportarea la 2016", a afirmat Bărăscu.

Liderul Federaţiei Sanitas a adăugat că nu se vor abate de la calendarul protestelor şi că sindicaliştii nu vor da înapoi până nu vor fi rezolvate problemele.

"Programul pe care noi ni l-am propus rămâne în picioare, dacă ne continuăm programul şi dacă demonstrăm cu adevărat prin forţă că putem face lucrul ăsta, aşa ne rezolvăm şi problemele. Nu dăm înapoi cu niciun pas în a rezolva ce aveam de rezolvat: ordonanţele, diferenţele, aplicarea la 2016 şi toate celelalte", a spus Leonard Bărăscu.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, declara luna trecută, după Consiliul Naţional, la care au participat şi miniştrii Sănătăţii şi Muncii, Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru, că pentru corectarea inechităţilor salariale din sistemul de sănătate, efortul bugetar lunar ar fi de şase milioane lei, pentru TESA, personalul administrativ şi creşe.

Sindicaliştii cer introducerea personalului tehnic şi administrativ în OUG 20/2016, respectiv 23.000 de persoane, 1.800 de funcţionari publici din Direcţiile de Sănătate Publică, angajaţii din asistenţă socială şi din grădiniţe, rezolvarea de urgenţă a deficitelor majore dintre spitalele clinice şi cele neclinice şi a problemelor din rândul asistenţilor medicali, între cei cu studii superioare şi absolvenţii de şcoală postliceală, precum şi creşterea venturilor pentru angajaţii din asistenţa socială.

Potrivit calendarului de proteste stabilit de sindicaliştii Sanitas, seria "O marţi a Sanitas" a început cu pichetul de la Ministerul Muncii, în 20 septembrie, în 27 septembrie, protestul la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. Miercuri, 12 octombrie, este programată greva cu banderole, în 19 octombrie, grevă cu încetarea activităţii timp de două ore şi în 31 octombrie greva generală. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.