Aproximativ 150 de persoane au protestat duminică în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei în sensul redefinirii căsătoriei. Oamenii au avut steaguri în culorile curcubeului, simbol al comunităţii LGBT, şi au cerut drepturile egale pentru toţi cetăţenii, îndemnând totodată boicotarea referendumului. Ei spun că nu pot legitima prin prezenţa la vot un demers antidemocratic care nu face decât să restrângă nişte drepturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am ieşit astăzi în stradă pentru a transmite un semnal extrem de clar societăţii: că drepturile omului nu pot fi subiectul unui vot popular. Drepturile omului nu se votează, drepturile omului se acordă din umanitatea noastră. Este extrem de important să înţelegem faptul că România este un stat laic, iar a acorda Bisericii Ortodoxe şi cultelor neo-protestante dreptul de a legifera şi a schimba actul fundamental al ţării creează un precedent periculos care va transforma România într-o ţară captivă forţelor conservatoare, forţe care de aproape 20 de ani încearcă să-şi impună agenda politică. (...) Vrem o România modernă, în care toate minorităţile sunt respectate sau vrem o Românie în care preoţii fac legea, în care biblia este în Parlament?”, a declarat la protest Vlad Levente Viski, preşedintele Asociaţiei MozaiQ.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

El a îndemnat la boicotarea referendumului, spunând că nu poate fi legitimat un demers antidemocratic cum este acest referendum, care nu face decât să restrângă drepturile unor oameni.

La protestul care a adurat în jur de trei ore au participat aproximativ 150 de persoane. Oamenii au avut steaguri în culorile curcubeului, simbol al comunităţii LGBT, dar şi pancarte, cu mesaje pro LGBT şi împotriva referendumului, cerând drepturi egale pentru toţi cetăţenii şi, mai ales, neimplicarea Bisericii în politică.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

"Ţinem separat biserica de stat”, "1, 2, 3 homofobii jos cu ei”, "Drepturi egale pentru fiecare” şi "Staţi acasă dacă vă pasă” sunt câteva dintre mesajele pe care le-au strigat protestatarii în Piaţa Victoriei.

Manifestaţia a fost organizată de Asociaţia MozaiQ, care susţine drepturile persoanelor LGBT. Membrii asociaţiei atrag atenţia că drepturile omului nu ar trebui să se supună votului, iar acest referendum împrăştie ură şi divizează cetăţenii.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

"Ieşim în stradă pentru a spune hotărât #boicotreferendum pentru că drepturile omului nu se votează, pentru că iubirea nu se votează! Ieşim în stradă pentru că refuzăm să legitimăm un referendum care împrăştie ură şi divizează cetăţenii. Ieşim în stradă pentru că nu toate referendumurile sunt democratice şi de multe ori sunt folosite de lideri autoritari pentru a restrânge drepturi cetăţeneşti. Ieşim în stradă pentru că locul nostru este în Europa, un loc al valorilor democratice, ce ţin de respect pentru minorităţi, stat de drept, oportunităţi egale pentru toţi cetăţenii”, scriu organizatorii protestului pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ei mai afirmă că iniţiatorii modificării Constituţiei, Coaliţia pentru Familie, atacă şi spun minciuni despre comunitatea LGBT, iar agenda lor politică este mai largă decât redefinirea căsătoriei: restricţionarea avortului, limitarea divorţurilor prin consiliere obligatorie şi interzicerea totală a educaţiei sexuale.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 6 şi 7 octombrie. Întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu "Da" sau "Nu".

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat în 11 septembrie proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.