Aproape 180 de grupări infracţionale organizate au fost destructurate anul trecut de poliţişti, în urma a peste 4.500 de percheziţii şi a 1.500 de acţiuni operative, atât naţionale, cât şi internaţionale. În urma acestora, aproape 1.800 de persoane au fost reţinute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) anul trecut au fost deruate 1.496 de acţiuni operative, dintre care 530 la nivel naţionale, iar altele la nivel internaţional.

În cadrul acestor acţiuni au fost făcute 4.576 de percheziţii domiciliare şi au fost reţinute 1.767 de persoane. 1.501 persoane au fost arestate preventiv, iar pentru 795 de persoane s-a luat măsura controlului judiciar.

De asemenea, au fost confiscaţi peste 25 de milioane de lei, 2 milioane de euro, 61.000 de dolari, 278 de cărţi de credit false, 17,14 kilograme de aur, 83 de arme de foc, 300 de kilograme de droguri, dintre care 15,34 de kilograme de droguri de mare risc şi 282,22 de kilograme de droguri de risc şi 44.540 de comprimate.

Totodată, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 854 de imobile şi 415 autoturisme. Au fost găsiţi bani falişi: 457.000 de lei, 407.000 de euro, 32.000 de dolari şi 12.000 de lire sterline.

În urma acţiunilor, poliţiştii au mai găsit şi 78 de culturi ilegale, dintre care 46 indoor.

Anul trecut au fost destructurate 179 de grupări infracţionale organizate, formate din 1.793 de membri, care au fost trimişi în judecată, 710 fiind arestaţi.

„Acţiunile au fost desfăşurate în baza ordonanţelor de delegare dispuse de procurorii D.I.I.C.O.T.. Astfel, în anul 2017 au fost înregistrate 28.663 de ordonanţe de delegare a competenţei, fiind emise, în urma probării activităţii infracţionale a persoanelor, 1.424 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, prin care au fost trimise în judecată 3.727 de persoane fizice şi juridice, pentru săvârşirea a 10.681 de infracţiuni”, mai precizează IGPR.

Astfel, la începutul lunii iunie 2017, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea DIICOT, au făctu 23 de percheziţii domiciliare, în judeţele Dâmboviţa, Ilfov, Timiş, Sibiu, Vrancea, Argeş şi Vaslui, fiind vizată o grupare infracţională care ar fi acţionat pe teritoriul Germaniei, Marii Britanii şi Irlandei.

Membrii acesteia ar fi recrutat tinere pe care, prin ameninţări şi violenţe sau prin promisiuni ori contra cost, le-ar fi exploatat sexual. În urma percheziţiilor au fost ridicaţi 90.000 de lei, 9.500 de euro, telefoane mobile, laptopuri şi documente, iar zeci de persoane au fost duse la sediul DIICOT pentru audieri.

În septembrie, poliţiştii au făcut 10 percheziţii în judeţele Bistriţa-Năsăud, Alba şi Neamţ, la membrii unui grup infracţional organizat specializat în transporturi de droguri de risc şi mare risc, în spaţiul european. Liderul grupării ar fi avut legături cu furnizorii de cocaină din America de Sud şi cu clienţi din Marea Britanie. Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiţi şoferi români, angajaţi la diverse companii de transport. 

În urma percheziţiilor, au fost confiscaţi 2.250 de euro, 3.000 de lire, 2.000 de lei, un autoturism, telefoane mobile, laptop-uri, cartele SIM şi documente.

S-au desfăşurat mai multe acţiuni şi în Germania, în Marea Britanie şi în Olanda, astfel că doi dintre memrii grupării, cetăţeni români, dar şi un cetăţean german care i-ar fi ajutat pe aceştia să confecţioneze locuri pentru ascunderea drogurilor în maşini, au fost reţinuţi. În Marea Britanie a fost reţinut un cetăţean străin cu statut de refugiat, care ar fi asigurat distribuţia drogurilor în această ţară. Autorităţile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetăţean român, iar î Olanda a fost făcută o percheziţie solicitată de autorităţile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

În acelaşi caz, în cursul lunii mai 2017, autorităţile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) şi contrabandă cu ţigări, membri ai aceleiaşi grupări.

Până la data acţiunii, autorităţile din Spania, Franţa şi Marea Britanie au găsit peste 200 de kilograme de canabis, 50 de kilograme de ketamina şi 55 de kilograme de cocaină.

În 4 octombrie anul trecut, poliţiştii au făcut 30 de percheziţii domiciliare în Giurgiu şi în Ilfov, la membrii unei grupări infracţionale organizate, care între 2012 şi 2017, ar fi practicat cămătăria, oferind împrumuturi pentru care cereau dobânzi între 10 şi 15 la sută lunar. Persoanele care se îndatorau în acest mod erau nevoite să lase drept gaj locuinţele sau maşinile persoanle.

Persoanele care nu reuşeau să plătească datoria, erau ameninţate şi bătute. O parte a grupării ar fi acţionat pe teritoriul unor state din Spaţiul Schengen, în special Austria, Germania, Suedia, dar şi în Marea Britanie. În Giurgiu, membrii grupării racolau tinere pe care le obligau să se prostitueze. Unii dintre membrii grupării s-ar fi căsătorit cu ele, profitând de naivitatea lor. Alţii ar fi înşelat participanţii la jocuri de noroc.

În urma percheziţiilor, au fost găsite trei pachete de cărţi folosite pentru trucarea jocurilor de poker şi au fost confiscaţi 160.050 de euro, 83.190 de lei şi 2.450 de lire sterline.  Au mai fost indisponibilizate 13 autoturisme, nouă laptopuri, 34 de telefoane mobile, 15 ceasuri de valoare, cinci tablete, şase suporturi de memorie, două pistoale cu bile, două săbii, trei cuţite, un baston telescopic, o bâtă  şi un spray paralizant. Totodată, la locuinţele membrilor au fost găsite şi substanţe vegetale, un grind de mărunţit substanţa vegetală, un plic ce conţinea un praf alb şi ecstasy. La altă locuinţă a fost găsită o minoră, victimă a traficului de minori, căreia i-a fost acordată asistenţă şi consiliere psihologică cu sprijinul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Şaisprezece persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, iar pentru alte trei s-a impus măsura controlului judiciar.

În luna decembrie, poliţiştii au făcut şase percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de lansarea şi coordonarea unor campanii de răspândire a aplicaţiei maliţioase de tip ransomware CTB Locker.

Aceste persoane trimiteau spam-uri, aparent expediate de companii cunoscute, care aveau ataşat un fişier ce conţinea codul maliţios, disimulat sub forma unui document, de cele mai multe ori o factură.

Fişierul respectiv odată accesat şi rulat pe sistemele de operare, ducea la criptarea fişierelor stocate pe respectivul sistem informatic. Ulterior, utilizatorul sistemului informatic era notificat că a fost infectat şi care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru recuperarea fişierelor criptate, fiindu-i solicitaţi bani în moneda electronică Bitcoin.

Potrivit poliţiştilor, persoanele care trimiteau acest virus ar fi cumpărat aplicaţia de la o altă persoană, căreia i-ar fi revenit 30 la sută din profit. Virusul a afectat mai multe persoane din ţări europene precum Olanda şi Italia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.