Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere Guvernului să reformeze sistemul de finanţare a tratamentelor farmaceutice, prin scutirea de la plata taxei clawback a medicamentelor generice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“O taxă clawback zero pentru medicamentele generice, esenţiale, este acum imperativ necesară pentru păstrarea accesului la tratamentele esenţiale. Înţelegem limitările bugetare şi am propus în ultimii ani Guvernului implementarea treptată a acestei soluţii, prin introducerea mai întâi a unei taxe clawback diferenţiată, dar nu am primit niciun răspuns,” a declarat Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România susţine că, în acest moment, producătorii de medicamente sunt cei care finanţează, prin taxa clawback, introducerea de noi medicamente inovatoare pe listă. Această politică, aplicată nediferenţiat producătorilor de inovative şi celor de medicamente generice, esenţiale, nu face decât să ducă la disparţia de pe piaţă a medicamentelor esenţiale, mai arată APMGR.

“Medicamentele esenţiale, ieftine, sunt înlocuite cu variante mult mai scumpe, care să poată susţine taxa clawback, iar pacienţii se află pur şi simplu în imposibilitatea de a-şi asigura tratamentul de zi cu zi,” a adăugat Damian.

În ultimii ani, peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut de pe piaţă, potrivit APMGR.

“Sunt sute, dacă nu mii de pacienţi care mor în fiecare an pentru că nu au acces la medicaţia necesară. Sunt pacienţi care pierd rapid orice şansă la supravieţuire din cauza lipsei tratamentelor inovatoare, dar mai ales pacienţi condamnaţi la o moarte lentă pentru că nu mai găsesc în farmacii medicamentele esenţiale, care să-i ajute să lupte cu afecţiunile cronice”, a mai spus Dragoş Damian.

Eliminarea taxei pentru medicamentele generice ar asigura şi supravieţuirea industriei locale producătoare de medicamente, care produce exclusiv medicamente generice, mai arată APMGR. “Vorbim de 8.000 de locuri de muncă în industria farmaceutică locală, 15.000 de locuri de muncă în industriile conexe şi de o contribuţie de 1,5 la sută la PIB,” a precizat preşedintele APMGR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.