Administraţia Naţională Apele Române anunţă, marţi, că, în ultimele 24 de ore, nu au mai fost înregistrate pagube majore în zonele aflate sub coduri hidrologice, dar intervenţiile continiă în localităţi unde s-au semnalat precipitaţii torenţiale. Potrivit specialiştilor, cantitatea de apă înregistrată în bazinul Hidrografic Olt a ajuns până la 85 de litri pe metru pătrat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Personalul nostru operativ este în teren şi monitorizează permanent evoluţia situaţiei hidrologice de la nivel naţional. Echipele noastre intervin cu forţe şi utilaje pentru reducerea efectelor produse de inundaţii. Lucrările hidrotehnice din administrare se comportă în condiţii de siguranţă”, a transmis, marţi, Apele Fromâne.

Sursa citată a precizat că se intervine în continuare în judeţele Dolj (pe raza localitatea Raznic, în zona Melcarie; pârâul Argetoaia, în zona Piria) şi Mehedinţi (în zona staţiei hidrometrice Huşniţa, în intravilanul localităţii Strehaia).

”De asemenea, problemele se menţin la nivelul UAT Ighiu, din judeţul Alba unde echipele noastre intervin pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor, consolidarea malurilor în zonele vulnerabile şi suplimentar se intervine cu 6 motopompe din dotare pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate”, au mai transmis specialiştii.

Aceştia au menţionat că, în ultimele 24 de ore, nu au mai fost înregistrate pagube majore în zonele aflate sub coduri hidrologice.

”Majoritatea pagubelor s-au produs din scurgeri importante de pe versanţi, ploi torenţiale pe arii restrânse, căzute în interval scurt de timp şi incapacitatea de preluare a sistemelor de canalizare. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Olt (Apele Române Olt )”, au mai precizat reprezentanţii Apele Române.

Potrivit datelor transmise, la nivelul cursurilor de apă de mai jos, s-au înregistrat precipitaţii torenţiale între 61 l/mp-85 l/mp):

- Bistricioara, staţia hidrometrică Tomşani (84, 4 l/mp);

- Olteţ, staţia hidrometrică Nistoreşti (71 l/mp);

- Polovragi, staţia hidrometrică Târăia (65,2 l/mp)

- Bistriţa, staţia hidrometrică Costeşti; (63,9 l/mp)

- Luncavăţ, staţia hidrometrică Vaideeni (61 l/mp) ;

- Horezu, staţia hidrometrică Pârâul Ursanilor (61,8 l/mp)

”Reluăm atenţionările adresate autorităţilor locale de a identifica şi îndepărta depozitele de deşeuri necontrolate care pot obtura secţiunile de scurgere ale apelor provocând inundaţii cu puternic impact local. Toţi riveranii trebuie să-şi cureţe şanţurile şi rigolele pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale”, a mai transmis sursa citată.

Specialiştii au recomandări şi pentru populaţie: ”Dacă acolo unde locuiţi este cod roşu sau portocaliu, nu ieşiţi din case, nu vă adăpostiţi sub poduri, nu traversaţi prin vaduri”.

Hidrologii au prelungit, marţi, avertizarea Cod portocaliu pentru râuri din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, în timp ce Codul galben rămâne în vigoare până miercuri seară pe anumite sectoare de râuri din 12 judeţe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.