Reprezentanţii Administraţiei Naţionale "Apele Române" afirmă că inundaţiile din judeţul Satu Mare au fost cauzate de debite maxime istorice în zonă. Astfel, cantitatea maximă de precipitaţii măsurată a fost de 60 litri/ metru pătrat într-un interval de 6 ore, din care 50 litri/ metru pătrat - în două ore. Echipele de la Apele Române intervin pe afluenţii Crasnei pentru limitarea efectelor produse de inundaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În cursul nopţii, din cauza precipitaţiilor istorice, pe cursurile de apă Maria şi Cerna (afluenţii Crasnei), precum şi pe părâul Nanda (afluentul Cernei) s-au format viituri de intensitate mare. Inundaţiile rapide au fost provocate prin efectul combinat dintre scurgerile de pe versanţi şi revărsarea cursurilor de apă peste digurile de apărare care protejau localităţile Răteşti, respectiv Hurezu Mare", au transmis, joi, reprezentanţii Apele Române.

Cantitatea maximă de precipitaţii măsurată a fost de 60 litri/ metru pătrat într-un interval de 6 ore, din care 50 litri/ metru pătrat s-au produs în două ore.

"Echipele Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa şi cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu-Mare sunt în teren şi acordă sprijin autorităţilor locale pentrulimitarea pagubelor produse de inundaţii. Viiturile formate pe râul Maria şi Cerna se propagă, în acest moment, în aval pe râul Crasna, în zonă amenajată. Vârful de viitură format pe râul Crasna va fi atenuat de polderul Moftin. Specialiştii noştri monitorizează cursurile de apă pe toate sectoarele aflate sub avertizare şi vor rămâne în teren în toată această perioadă", a arătat sursa citată.

O sută de persoane din localitatea Răteşti, judeţul Satu Mare, au fost evacuate la Căminul Cultural după ce zeci de gospodării au fost inundate, în urma ploilor abundente care au provocat scurgeri de pe versanţi şi revărsarea Văii Maria. Inundaţii s-au produs în mai multe localităţi din judeţ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.