Un aparat de analiză a testelor pentru Covid-19, achiziţionat din Coreea de Sud, a fost donat, luni, de o asociaţie ieşeană Spitalului de Boli Infecţioase, astfel că la această unitate medicală se vor putea procesa 450 de teste pe zi, faţă de numai 50 în prezent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aparatul a ajuns în cursul după-amiezii de luni la Spitalul de Boli Infecţioase, fiind donat de către asociaţia Casa Share din Iaşi.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Carmen Dorobăţ, a afirmat că este "fantastic“ ceea ce se întâmplă, motivând că unitatea ieşeană primeşte peste 200 de teste pe zi din toată Moldova şi reuşeşte cu greu să facă faţă volumului mare de muncă.

"Este fantastic ce am primit azi (luni - n.r.). Vorbim de sute de teste care ajung la noi din toată Moldova, iar un astfel de aparat performant ne ajută foarte mult. Noi facem 50 pe zi, dar primim 200 de teste de peste tot. Sunt priorităţi, întâi facem testele pentru cadrele medicale. Acest aparat extrage automat o anumită porţiune din analizele trimise la noi şi înlocuieşte procedura manuală. E ca şi cum vrei să faci un ness şi nu mai foloseşti linguriţa, ci îl amesteci automat. E vorba şi de calitate, dar şi de timp“, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ.

La rândul său, Bogdan Tănasă, fondatorul asociaţiei Casa Share, a spus că aparatul va fi montat luni seară, iar de marţi va fi funcţional şi va procesa 450 de teste pe zi.

"Sunt fericit, sunt foarte emoţionat. Cu acest aparat se pot face mai multe teste. A fost greu, am făcut presiuni să-l aducem cât mai repede. Le mulţumesc celor care au donat. Noi toţi putem face ceva, pentru că pe noi ne salvăm. Trebuie să protejăm medicii şi să facem cât mai multe teste. Luptăm, nu ne dăm bătuţi în lupta cu virusul“, a declarat Bogdan Tănase.

Aparatul a costat 55.000 de euro, iar banii au fost strânşi într-un timp record din donaţii.

Sâmbătă, Bogdan Tănasă afirma că a cumpărat din Coreea de Sud un aparat de analiză a testelor Covid-19, care a ajuns deja la Bucureşti, dar că nu-l poate aduce imediat la Iaşi, din cauza birocraţiei.

"Aparatul respectiv face 450 de teste pe zi. Am rugat furnizorul să ne pună primii la livrare pe listă şi l-au trimis repede! După tot acest zbucium aparatul de testare a ajuns la Bucureşti şi nu putem să-l aducem la Iaşi că vameşii şi DHL nu lucrează în weekend. CUM ????!!!! Cum mă?? Noi acuşi dăm ortul popii că nu ştim cine ne infectează şi voi, în STARE de URGENŢĂ, nu sunteţi în stare să puneţi câţiva vameşi să lucreze în weekend pentru echipamente sanitare care ne sunt vitale şi să-i obligaţi pe ăştia cu DHL-ul să aibă şi ei program special pentru Urgenţe??“, a scris Bogdan Tănasă pe Facebook.

Contactat de News.ro, fondatorul asociaţiei Casa Share, Bogdan Tănasă, a spus că la câteva minute după ce a scris pe Facebook a fost contactat de prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, care i-a promis că va rezolva situaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.