Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face apel la calm către populaţie şi informează că stocurile de produse alimentare sunt suficiente pentru a satisface nevoile cetăţenilor. Totodată, ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare fără a face stocuri, numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, pentru a avea garanţia unor produse sigure.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducerea ANSVSA a avut discuţii în acest sens cu reprezentanţii industriei alimentare, care au asigurat că există stocuri suficiente de materie primă şi că producţia se desfăşoară în ritmul şi parametrii normali.

Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de ANSVSA, s-a menţionat existenţa procedurilor interne ale operatorilor care au rolul de a asigura respectarea normelor şi cerinţelor de igienă, astfel încât produsele aflate la comercializare să fie sigure pentru consum.

"Din punctul de vedere al operatorilor din industria alimentară, capacitatea de producţie a acestora este mai mare decât cererea actuală. Discuţii referitoare la stocurile de produse alimentare au avut loc şi cu reprezentanţii Marilor Reţele Comerciale, care au asigurat, la rândul lor, că există stocuri suficiente de produse alimentare şi că magazinele se aprovizionează în permanenţă. Marile magazine funcţionează cu un stoc de rulaj, iar, în funcţie de cererea zilnică, îşi ajustează stocurile şi producţia. În momentul de faţă, la operatorii economici din domeniul alimentar şi pe platformele logistice ale marilor magazine, există cantităţile necesare acoperirii solicitărilor de alimente din ultima perioadă", arată ANSVSA.

Instituţia precizează că este în permanentă legătură cu reprezentanţii acestor entităţi şi monitorizează producţia şi comerţul cu alimente pe fiecare verigă a lanţului alimentar.

"În cazul fermelor comerciale, acestea asigură cele mai bune măsuri de biosecuritate menite să împiedice atât pătrunderea agenţilor patogeni care afectează animalele, cât şi pe cei care afectează omul. Prin acest plan de măsuri, fermierii asigură continuitatea livrării de animale către abatoare pentru sacrificare şi a necesarului zilnic de carne proaspătă", mai scrie în comunicat.

Conform Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 98/2010, privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice, ANSVSA este responsabilă pentru sectorul “Alimentaţie si agricultură” - Producţia şi furnizarea de hrană şi asigurarea securităţii şi siguranţei alimentelor.

Astfel, în responsabilitatea şi monitorizarea permanentă a ANSVSA sunt 53 de operatori economici care sunt desemnaţi ”Infrastructuri Critice Naţionale”, pentru sectoarele: “Producţie” (ferme de bovine, de porcine, de ovine/caprine, păsări), “Procesare/prelucrare” (morărit şi panificaţie, lapte şi derivate, abatoare carne roşie şi pasăre, ulei, zahăr, conserve de legume şi fructe) şi “Depozitare” (depozite de alimente), ale căror producţie şi stocuri pot asigura necesarul de hrană pentru populaţie.

"ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare fără a face stocuri, numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru a avea garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă", precizează instituţia.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.