Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, joi, că a intensificat controalele privind comercializarea cărnii de pasăre şi a ouălor provenite din Polonia, după ce s-au primit alerte privind prezenţa, în unele loturi, a două tipuri de Salmonella, cu grad ridicat de risc pentru sănătatea oamenilor.
"Acţiunea a fost decisă ca urmare a numărului mare de notificări de alertă, primite în ultima perioadă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul României a unor loturi de carne de pasăre, provenite din Polonia, în care s-a identificat Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sănătatea consumatorilor", a arătat ANSVSA.
Conform sursei citate, comparativ cu perioada august-octombrie a anului trecut, s-a înregistrat, în aceeaşi perioadă a acestui an, o creştere cu aproximativ 40% a notificărilor de alertă care implică carnea de pasăre, produsele din carne de pasăre, provenite din Polonia.
13 octombrie - Oraşul meu acasă şi la birou (ediţia a IV-a)
De la începutul acestui an, până în prezent, au fost primite 28 de notificări prin intermediul SRAFF, care aveau ca subiect carne de pasăre sau ouă, contaminate cu Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium, provenite din comerţul intracomunitar.
"Pentru a reduce riscul pentru sănătatea publică, reprezentat de consumul acestor produse pentru să ANSVSA a dispus, începând de săptămâna trecută, o intensificare a controalelor oficiale la nivelul depozitelor frigorifice de destinaţie, a platformelor logistice ale supermarket-urilor, unităţilor de reambalare carne de pasăre, unităţilor de tranşare a cărnii de pasăre, care fac comerţ intracomunitar cu carne de pasăre, dar şi cu privire la comercializarea ouălor provenite alte state membre, pentru a se verifica dacă se respectă standardele de comercializare a acestora. De asemenea, s-a dispus şi recoltarea de probe de carne pentru identificarea unor posibile loturi de carne proaspătă de pasăre contaminate cu Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium (criteriu de siguranţă pentru aceasta categorie de carne) care se vor analiza în reţeaua sanitară veterinară de laboratoare acreditate", a transmis ANSVSA.
Potrivit aceleiaşi surse, scopul acestor controale oficale este de a identifica situaţiile în care nu sunt respectate cerinţele legislative privind comercializarea cărnii de pasăre şi a ouălor de consum şi aplicarea de măsuri, pentru a ne asigura că ouăle şi carnea de pasăre destinate consumului uman nu constituie un risc pentru sănătatea populaţiei.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.