Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) critică, miercuri, întârzierea publicării Metodologiei privind organizarea taberelor studenţeşti 2022 de către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse (MFTES), amânarea acesteia urmând să aibă ”un impact negativ vizibil”, atât asupra numărului studenţilor care doresc să participe la Programul Naţional ”Tabere Studenţeşti” 2022, cât şi asupra bunei desfăşurări a programului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Înainte de debutul pandemiei, în primele luni ale anului se organiza atât procesul de acreditare a operatorilor economici care puneau la dispoziţie serviciile de tabără, cât şi pregătirea administrativă a procesului, prin publicarea Metodologiei de tabără în luna aprilie şi iniţierea procesului de înscriere în luna mai. Dacă în anul 2020 taberele studenţeşti nu s-au organizat, în 2021, în urma eforturilor ANOSR, s-au alocat bani pentru taberele studenţeşti în ultimul ceas, în luna iunie, în ciuda faptului că derularea programului este o obligaţie pentru Guvern. Această întârziere a generat multiple deficienţe pentru ediţia 2021: termen redus de înscriere pentru beneficiari şi reducerea seriilor de tabără, locuri libere distribuite haotic, eliminarea procesului de acreditare a operatorilor economici, incoerenţă privind eligibilitatea studenţilor din ani terminali, scăderea calităţii serviciilor de tabără, a transmis, miercuri, ANOSR, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că taberele studenţeşti constituie o recompensă pentru performanţa academică, dar şi o oportunitate dedicată studenţilor proveniţi din medii dezavantajate, pentru unii dintre aceştia reprezentând singura şansă de a merge în vacanţă pe perioada verii (după cum reiese din Raportul ANOSR cu privire la Programul Naţional „Tabere Studenţeşti” 2021).  

”Din păcate, această şansă se loveşte constant de inadvertenţele  guvernamentale, neregulile consecvente care apar în organizarea PNTS diminuând satisfacţia pe care programul o aduce studenţilor.  În acest context, laitmotivul reorganizării administrative a ministerului nu poate fi un argument etern, de natură să afecteze îndeplinirea obligaţiilor care îi incumbă Ministerului”, a mai transmis organizaţia.  

ANOSR anunţă că are deja pregătite amendamentele şi propunerile pentru programul de tabere, în aşteptarea Metodologiei care să fie pusă în dezbatere publică de MFTES.  

”Aceste propuneri vizează atât calendarul de organizare, astfel încât să fie adecvat nevoilor studenţilor, cât şi clarificarea redistribuirii locurilor, reintroducerea acreditării, într-o variantă simplificată, creşterea subvenţiei pentru hrană, digitalizarea completă a procesului”, mai arată studenţii.  

Potrivit acestora, în măsura în care MFTES nu va promova de urgenţă atât Metodologia de tabere, cât şi o iniţiativă care să crească finanţarea alocată pentru program, ediţia din 2022 a taberelor se îndreaptă spre acelaşi eşec grăbit şi haotic, deşi ne aşteptam ca Guvernul să fi învăţat din lecţia ediţiei 2021.  

 ”ANOSR aşteaptă ca  MFTES să conştientizeze în cele din urmă importanţa PNTS şi să trateze cu seriozitate organizarea acestui program, facilitând accesul studenţilor la informaţiile referitoare la desfăşurarea acestuia şi asigurând corectitudinea şi transparenţa în procesul de alocare a locurilor de tabără. Astfel, ANOSR solicită urgentarea adoptării formei din acest an a Metodologiei, actualizate în acord cu nevoile studenţilor, şi va înainta, în acest sens, către Minister amendamentele sale”, au mai transmis studenţii.  

  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.