Meteorologii anunţă că toată săptămâna temperaturile vor fi scăzute şi va fi mai frig decât este normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării, iar în Transilvania se vor înregistra variaţii mari de temperatură în intervale scurte de timp. În majoritatea zonelor ţării sunt prognozate ploi, în unele locuri chiar însemnate cantitativ. După 1 noiembrie, vremea se va mai încălzi, ajungând la normalul acestei perioade. În schimb, la munte, în următoarea săptămână va fi mai cald decât în mod obişnuit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Meteorologii au transmis, luni, prognoza pentru perioada 23 octombrie - 5 noiembrie, valabilă pentru fiecare dintre regiunile ţării.

În Banat, în primele zile ale intervalului, vremea va fi mai rece decât în mod normal la această dată, temperaturile pe timpul zilei fiind de aproximativ 13 grade. 

În ultima parte a intervalului, după 1 noiembrie, temperaturile se vor menţine relativ constant în jurul mediilor anuale ale perioadei, respectiv 14 - 16 grade ziua şi 4 - 6 grade noaptea. Va ploua în primele două zile ale intervalului, iar apoi probabilitatea de ploaie va fi mai mare după 27 octombrie, însă ploile se vor semnala pe arii mai extinse pe 29 şi 30 octombrie.

În Crişana, temperaturile pe timpul zilei se vor menţine scăzute în primele trei zile ale prognozei, când se va înregistra o medie regională de 13 - 14 grade. În prima săptămână din noiembrie, valorile termice se vor menţine relativ constant în jurul mediilor multianuale ale perioadei, cu aproximativ 12 - 14 grade ziua şi 4 - 6 grade noaptea. Vor fi ploi pe arii extinse şi izolat mai importante cantitativ la începutul intervalului şi, din nou, în jurul datei de 29 octombrie. Dar probabilitatea pentru ploi locale va fi ridicată pe tot parcursul intervalului 27 octombrie - 5 noiembrie.

În Transilvania, în intervalul 23 - 31 octombrie, regimul termic va avea o evoluţie oscilantă, cu variaţii de temperatură pe intervale scurte de timp, atât la valorile maxime diurne, care se vor situa, în ansamblu, între 8 şi 14 grade, cât şi la cele nocturne, cuprinse, în medie, între 2 şi 7 grade. În primele zile ale lunii noiembrie, temperatura aerului se va menţine în jurul normelor perioadei, cu o medie a maximelor de aproximativ 12 grade şi a minimelor de 1-2 grade. Va ploua, izolat mai abundent, pe 23 şi 24 octombrie, iar apoi vor fi ploi aproape zilnic după 27 octombrie. 

În Maramureş, în prima săptămână a intervalui de prognoză şi la începutul celei de a doua săptămâni, valorile termice vor avea variaţii pe intervale relativ scurte de timp şi se vor situa, în medie, între 9 şi 13 grade ziua şi între 4 şi 8 grade noaptea. După data de 1 noiembrie, regimul termic se va menţine relativ constant, iar temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această prioadă, respectiv 10 - 12 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, dar ploi pe arii extinse şi, posibil, în cantităţi mai importante, vor fi în 23 octombrie, precum şi între 27 şi 30 noiembrie.

În Moldova, temperaturile medii diurne vor scădea până la mijlocul primei săptămâni până în jurul a 8 grade, apoi vor creşte spre 14 - 15 grade. În perioada 31 octombrie - 5 noiembrie nu vor fi variaţii importante de la o zi la alta, urmând ca mediile diurne să crească de la 11 - 12 grade în primele zile spre valori în jurul a 13 grade până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Probabilitatea de apariţia a ploilor va fi ridicată în zilele de 23 şi 24 octombrie, în intervalul 27 -31 octombrie şi din nou în 3 şi 4 noiembrie.

În Dobrogea, vremea se va răci semnificativ la mijlocul primei săptămâni, astfel că mediile maximelor vor coborî până spre 10 grade. În intervalul 2-5 noiembrie, variaţiile temperaturilor medii diurne nu vor fi semnificative de la o zi la alta, situându-se între 14 şi 15 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în intervalul 23-25 octombrie, apoi în zilele de 30 şi 31 octombrie.

În Muntenia, vremea se va răci până spre mijlocul primei săptămâni, de la valori medii diurne de 17-18 grade în 23 octombrie, spre medii în jurul a 11 grade în data de 25 octombrie. Apoi, până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni nu vor fi variaţii notabile de la o zi la alta, mediile maximelor situându-se în jurul a 15 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în zilele de 24 şi 25 octombrie, apoi în special în 30 octombrie şi 3 noiembrie.

În Oltenia, maximele vor scădea treptat, de la valori medii de 14-15 grade la începutul intervalului, spre medii de 12 grade în 25 octombrie. Până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variaţiile de la o zi la alta nu vor fi notabile, astfel că în intervalul 2 - 5 noiembrie mediile maximelor se vor situa în general în jurul a 14-15 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în zilele de 23 şi 24 octombrie, apoi în zilele de 29 şi 30 octombrie.

Potrivit meteorologilor, la munte vor fi valori diurne mai ridicate decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, situate în jurul a 16 grade până în jurul datei de 20 octombrie. Apoi, vremea se va răci uşor şi treptat, astfel încât în intervalul 24 – 29 octombrie media temperaturilor maxime va fi de 6-8 grade, apropiată de valoarea normală pentru final de octombrie. Temperaturile nocturne vor fi de 6-8 grade între 16 şi 23 octombrie, apoi vor marca o scădere şi se vor încadra, în medie, între 2 şi 0 grade în ultimele zile ale intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi relativ ridicată în următoarele două săptămâni, dar mai ales în zilele de 23-24 octombrie şi în perioada 27 – 31 octombrie, când se vor înregistra cantităţi de apă însemnate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.