Managerul interimar al Spitalului Orăşenesc Oraviţa, Mircea Popescu, a fost găsit de ANI în incompatibilitate întrucât a exercitat simultan şi funcţia de consilier local al unei comune. Totodată, inspectorii ANI au constatat că un fost auditor superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală s-a aflat în incompatibilitate întrucât a fost şi director economic în cadrul unei societăţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţă, joi, într-un comunicat de presă, că a constatat conflictul de interese de natură administrativă sau starea de incompatibilitate, în cazul a 6 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010.

Astfel, reprezentanţii ANI afirmă că Mircea Popescu, manager interimar al Spitalului Orăşenesc Oraviţa, judeţul Caraş-Severin, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 decembrie 2020 - 18 septembrie 2023, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de manager interimar al Spitalului Orăşenesc Oraviţa şi funcţia de consilier local în cadrul CL al comunei Lupac, judeţul Caraş-Severin, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006.

De asemenea, Daniela Dinu, secretar general al comunei Albeşti, judeţul Constanţa, s-a aflat în conflict de interese administrativ, întrucât, în perioada 2021-2022, în exercitarea funcţiei publice de conducere, a contrasemnat pentru legalitate două acte administrative în baza cărora a fost desemnată preşedinte al comisiilor de concurs organizate la nivelul instituţiei angajatoare, activităţi în urma căreia a încasat venituri.

Ea a încălcat astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) şi alin. (2) din Legea nr. 161/2003, coroborate cu  prevederile art. 445, alin. (1), (2) şi (3) din O.U.G. nr. 57/2019.

Potrivit ANI, Mirela Munteanu, secretar general al comunei Pădureni, judeţul Vaslui, a contrasemnat, în 31 ianuarie 2023, un act administrativ în baza căruia a fost desemnată secretar al unei comisii de concurs, respectiv al unei comisii de soluţionare a contestaţiilor, activităţi în urma cărora a încasat venituri.

Ea a încălcat astfel prevederile art. 79, alin. (1), lit. c) şi alin. (2) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu dispoziţiile art. 445, alin. (1), (2) şi (3) din O.U.G. nr. 57/2019.

La rândul său, Ioan Deac, secretar general al comunei Bogdan Vodă, judeţul Maramureş, s-a aflat în conflict de interese administrativ, întrucât în exercitarea funcţiei publice, având un interes personal de natură patrimonială, a refuzat să contrasemneze pentru legalitate Hotărârea C.L. din 26 noiembrie 2021, prin care se dispunea adjudecarea proprietăţii imobiliare aparţinând societăţii la care acesta deţinea calitatea de membru cooperator şi care avea creanţă de plată în sumă de 205.000 lei.

El a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 79, alin. (1), lit. a), b) şi c)  şi alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

Maria Ţuţina Stan, personal contractual de conducere în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Comana, judeţul Giurgiu, s-a aflat în incompatibilitate, în perioada 5 noiembrie 2020 - 29 iulie 2022, întrucât, în perioada exercitării funcţiei contractuale de conducere în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Comana, cele 4 societăţi la care persoana evaluată a deţinut calitatea de asociat şi/sau funcţia de administrator au încheiat, în intervalul 5 noiembrie 2020 – 29 iulie 2022, 5 contracte în valoare totală de 1.334.549,22 Lei cu Primăria comunei Comana.

Ea a încălcat astfel prevederile art. 93, alin. (1) coroborate cu art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

Totodată, Mihaela Nicola, fost auditor superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, s-a aflat în incompatibilitate în perioada 1 martie - 4 august 2021, întrucât a deţinut simultan funcţia publică de auditor superior în cadrul A.N.A.F şi funcţia de director economic în cadrul unei societăţi al cărei acţionar unic este o societate cu capital social deţinut de statul român prin Ministerul Energiei.

Ea a încălcat astfel prevederile art. 94, alin. (1) şi alin. (2), lit. c) din Legea nr.161/2003.

Potrivit ANI, persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Aceste persoane au încălcat următoarele prevederi legale:

- art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative."

- art. 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public."

- art. 79, alin. (1), lit. a), b) şi c)  şi alin. (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: a) este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice şi juridice cu care are relaţii cu caracter patrimonial; b) participă în cadrul aceleiaşi comisii, constituite conform legii, cu funcţionari publici care au calitatea de soţ sau rudă de gradul I; c) interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice. (2) În cazul existenţei unui conflict de interese, funcţionarul public este obligat să se abţină de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii şi să-l informeze de îndată pe şeful ierarhic căruia îi este subordonat direct. Acesta este obligat să ia măsurile care se impun pentru exercitarea cu imparţialitate a funcţiei publice, în termen de cel mult 3 zile de la data luării la cunoştinţă."

- art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective."

- art. 93, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Prevederile art. 90 se aplică şi persoanelor încadrate cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local sau al consiliului judeţean ori la regiile autonome aflate sub autoritatea consiliilor respective sau la societăţile înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective."

- art. 94, alin. (1) şi alin. (2), lit.c) din Legea nr.161/2003, potrivit căruia „(1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. (2)  Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public";

- art. 178, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „Funcţia de manager persoană fizică este incompatibilă cu: exercitarea oricăror altor funcţii salarizate, nesalarizate sau/şi indemnizate, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică, cu respectarea prevederilor lit. b) şi alin. (6) ";

- art. 445, alin. (1), (2) şi (3) din O.U.G. nr. 57/2019, potrivit căruia „(1) Funcţionarii publici au obligaţia să respecte întocmai regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţilor,precum şi normele de conduită. (2) În aplicarea prevederilor alin. (1), funcţionarii publici trebuie să exercite un rol activ, având obligaţia de a evalua situaţiile care pot genera o situaţie de incompatibilitate sau un conflict de interese şi de a acţiona pentru prevenirea apariţiei sau soluţionarea legală a acestora. (3) În situaţia intervenirii unei incompatibilităţi sau a unui conflict de interese, funcţionarii publici au obligaţia de a acţiona conform prevederilor legale pentru încetarea incompatibilităţii sau a conflictului de interese, în termen legal."

”Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (...) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective (...)", mai arată ANI.

”Persoana (...) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului", adaugă sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.