Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat, în cadrul unor consultări cu omologul polon Mariusz Błaszczak, că Polonia rămâne un aliat important şi un partener strategic pentru România. ”Parteneriatul îndelungat dintre cele două ţări, demonstrat de contacte frecvente, a dus la maturizarea unor proiecte importante, precum abordarea unitară a posturii de apărare şi descurajare pe flacul estic”, a arătat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consultările bilaterale au avut loc marţi, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, Mariusz Błaszczak aflându-se în România cu prilejul celei de-a patra reuniuni a şedinţei comune de Guvern România-Polonia, care a avut loc la Bucureşti.

Potrivit MApN, în cadrul întrevederii a fost salutat nivelul consistent al cooperării dintre cele două ţări, remarcându-se coerenţa şi convergenţa ideilor şi punctelor de vedere naţionale, bazate pe obiective comune, atât în plan bilateral, cât şi la nivelul NATO şi al Uniunii Europene.

”Polonia este şi rămâne un aliat important şi un partener strategic pentru România. Parteneriatul îndelungat dintre cele două ţări, demonstrat de contacte frecvente, a dus la maturizarea unor proiecte importante, precum abordarea unitară a posturii de apărare şi descurajare pe flacul estic. Contingentul de militari români aflaţi la Bemowo Piskie şi cel de militari poloni aflaţi la Craiova reprezintă un exemplu de succes al cooperării în spiritul apărării colective“, a declarat Angel Tîlvăr.

În cadrul întâlnirii, ministrul român şi cel polon au abordat şi problematica sprijinului umanitar pe care România şi Polonia îl acordă Ucrainei, în acest context securitar deosebit de complex, generat de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina. De asemenea, cei doi oficiali au condamnat ferm atacurile Rusiei soldate cu distrugerea infrastructurii critice şi uciderea civililor.

Agenda discuţiilor a cuprins şi aspecte ale cooperării în cadrul NATO, din perspectiva viitorului Summit NATO de la Vilnius, precum şi cele referitoare la cooperarea în cadrul UE.

În acest context, ministrul român a subliniat relevenţa Formatului B9, respectiv coordonarea strânsă între statele de pe flancul estic şi promovarea unor poziţii unitare la viitorul  Summit Aliat de la Vilnius.

Cei doi oficiali au convenit necesitatea continuării proiectelor bilaterale, a consolidării dialogului politic şi a dimensiunii de cooperare practică, în beneficiul ambelor părţi.

Dialogul româno-polon pe teme politico-militare dintre cei doi miniştri a continuat la sediul Guvernului României, în cadrul unei sesiuni comune a celor două Cabinete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.