Aproximativ 50 de angajaţi de la Penitenciarul Poarta Albă şi Penitenciarul Spital Poarta Albă au protestat, luni dimineaţă, în faţa unităţii de detenţie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca salariaţii din sistemul de apărare şi ordine publică, ei cerând demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, şi a ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protest şi la Penitenciarul Codlea; aproximativ 50 de angajaţi au ieşit în faţa unităţii, nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Aproximativ 50 dintre cei 220 de angajaţi ai Penitenciarului Codlea, din judeţul Braşov, protestează, luni, în faţa unităţii, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de lipsa de personal şi de faptul că orele suplimentare nu sunt compensate.

Protestul are loc între orele 11.00 şi 13.00, în faţa Penitenciarului Codlea, ei cerând să fie trataţi asemenea colegilor lor din sistemul de apărare.

”Am primit aprobare pentru 50 de persoane la protest. Prin natura muncii noastre avem obligativitatea să asigurăm siguranţa locului de deţinere, astfel că restul colegilor sunt la lucru. Suntem nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de lipsa de personal şi de faptul că orele suplimentare rămân necompensate cu timp liber. Ele nu pot fi plătite pentru că legea nu permite. Ne-am obişnuit cu aceste condiţii, dar ce ne deranjează acum foarte tare este că Guvernul aplică  discriminatoriu Ordonanţa 20 care prevede acordarea unei sume compensatorii de 20% din salariul de bază angajaţilor din sistemul de apărare. Şi noi suntem menţionaţi în ordonanţă şi noi lucrăm în sistemul de apărare, dar ni se refuză acordarea acestei sume. Doamna Prună ne-a transmis că asta este poziţia Guvernul şi atât“, a declarat Alexandru Gherghina, preşedintele Sindicatului Măgura Codlea, afiliat Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Peste o sută de angajaţi de la Penitenciarul Gherla, din judeţul Cluj, protestează, luni dimineaţă, în faţa unităţii de detenţie, ei aducând două pungi cu prune şi afişând o foaie albă cu mesajul ”Nu atingeţi pruna sensibilă”. De asemenea, protestatarii au huiduit-o pe Raluca Prună în momentul în care ministrul Justiţiei a ajuns la Penitenciarul Gherla.

Salariaţii penitenciarelor Craiova şi Dr. Turnu Severin protestează: Prună nu mai reprezintă interesele angajaţilor, ci interesele de grup ale colegilor tehnocraţi

Peste o sută de angajaţi de la penitenciarele din Craiova şi Drobeta Turnu Severin protestează, luni, în Piaţa Mihai Viteazul din municipiul Craiova, ei solicitând demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pe care o acuză că ”prin promovarea inegalităţii de tratament şi tolerarea discriminarii, nu mai reprezintă interesele propriilor angajaţi, ci interesele de grup ale colegilor tehnocraţi”.

Protestatarii s-au adunat în centrul municipiului Craiova în jurul orei 11.00, ei având vuvuzele şi pancarte pe care scrie: ”Ministrul Prună către angajatul din penitenciar: Vrei salariu şi decenţă/ Eu îţi spun cu indecenţă/ Şi-ţi transmit pe-nţeles/ Fă-te traducător la Bruxelles” sau ”Angajatul din penitenciar către Ministrul Prună: Noi nu suntem deţinuţi/ De-asta nu vrei să ne-ajuţi/ Şi îţi spunem pe-nţeles/ Du-te maică la Bruxelles”.

Sindicaliştii solicită demisia ministrului Raluca Prună.

"Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, căruia îi solicităm public demisia, are obligaţia de a aplica de îndată legea, cu atât mai mult cu cât aceasta vine să rezolve o problemă gravă în sistemul penitenciar, aceea de a corecta inechităţile salariale. Miile de angajaţi o acuză pe doamna Raluca Prună că, în calitatea sa Ministru de Justiţie, prin promovarea inegalităţii de tratament şi tolerarea discriminarii, nu mai reprezintă interesele propriilor angajaţi, ci interesele de grup ale propriilor săi colegi tehnocraţi", a declarat Radu Şchiopu, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Dolj.

Angajaţii susţin că reprezentanţii Ministerului Justiţiei nu au soluţii pentru problemele existente în sistemul penitenciar, ei acuzând că din cauza lipsei de personal există penitenciare ”unde deţinuţii păzesc deţinuţi”.

"Ministerul Justiţiei, condus de Raluca Prună, se află într-o acută pană de soluţii la problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar românesc: de la condiţii insalubre de muncă şi de detenţie, la lipsa de personal şi de dotări. La momentul actual, din cauza lipsei de personal, avem penitenciare unde deţinuţii păzesc deţinuţi. În întregul sistem penitenciar, lipsa resurselor umane au determinat acumularea a peste un milion de ore suplimentare într-un singur an”, a precizat Radu Şchiopu.

El a adăugat că sistemul penitenciar se confruntă ”cu un deficit real de 3.000 de angajaţi şi un deficit pe standarde de 7.000 de angajaţi".

Reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea Dolj susţin că vor acţiona în instanţă ministerul în situaţia în care membrii săi vor mai face 180 de ore suplimentare anual la locul de muncă.

Aproximativ 50 de angajaţi ai Penitenciarului Giurgiu protestează; activitatea unităţii nu este afectată

Aproximativ 50 de angajaţi ai Penitenciarului Giurgiu protestează, luni, în faţa unităţii, iar activitatea din penitenciar nu este afectată, toate misiunile operative fiind acoperite.

Protestul de la Penitenciarul Giurgiu a început la ora 10.00 şi va dura până la ora 12.00. Angajaţii poartă pancarte cu numele sindicatelor din care fac parte şi cu solicitările pe carele au.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Giurgiu, comisarul Bogdan Roşu, a declarat pentru News.ro că activitatea din interiorul penitenciarului nu este afectată de protestul angajaţilor.

”Activitatea în interiorul unităţii nu este afectată deloc, programul se desfăşoară în condiţii normale, toate misiunile noastre operative sunt acoperite şi se desfăşoară în cele mai bune condiţii. De asemenea, măsurile privind intervenţia educativă se desfăşoară în condiţii normale, în esenţă activitatea nu este afectată”, a afirmat Bogdan Roşu

În Penitenciarul Giurgiu se află aproximativ 1.200 de deţinuţi care execută pedepse privative de libertate în toate cele patru regimuri, respectiv deschis, semi-deschis, închis şi maximă siguranţă.

Aproximativ 50 de angajaţi de la Penitenciarul Poarta Albă au protestat, cerând demisia miniştrilor Justiţiei şi Muncii

Aproximativ 50 de angajaţi de la Penitenciarul Poarta Albă şi Penitenciarul Spital Poarta Albă au protestat, luni dimineaţă, în faţa unităţii de detenţie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca salariaţii din sistemul de apărare şi ordine publică, ei cerând demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, şi a ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru.

Oamenii s-au adunat de la ora 9.00 în faţa Penitenciarului Poarta Albă, folosind vuvuzele şi scandând lozinci împotriva miniştrilor Raluca Prună şi Dragoş Pâslaru.

Oamenii solicită Guvernului să oprească discriminarea din sistemul naţional de apărare.

“Prin OUG 20/2016, se stabileşte ca salariaţii din familia ocupaţională apărare şi ordine publică, inclusiv cei din penitenciare, trebuie să aibă incluse în salariu sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009. Cu toate astea, ministrul Muncii şi cel al Justiţiei decid peste lege faptul că deşi în penitenciare a existat un salariu de merit în plată în 2009, totuşi norma nou adoptată, chiar dacă nu conţine elemente de ambiguitate, nu ar trebui aplicată şi pentru agenţii şi ofiţerii de penitenciare pentru că salariile lor sunt bune şi pentru că celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare se opun, motiv pentru care în 10 septembrie 2016 toate salariile plătite în structura de apărare au inclus acest drept cu excepţia penitenciarelor”, au transmis protestatarii.

Ei consideră că în sistemul de apărare s-a produs ”o falie” în ceea ce priveşte aplicarea unitară a legii, solicitând Ministerului Muncii şi Ministerului Justiţiei aplicarea acesteia.

“Din păcate în sistemul de apărare s-a produs o falie în ce priveşte aplicarea unitară a legii în ce priveşte drepturilor, cei sacrificaţi fiind cei din penitenciare şi pe care de consecinţă atât timp cât nu există un minim respect pentru munca grea desfăşurată, am decis că putem să transmitem refuzul nostru de a ne fi călcată în picioare demnitatea”,  mai susţin protestatarii.

Ei ameninţă cu proteste mai ample, dacă revendicările nu le vor fi soluţionate.

“Răspundem la sfidare, cu un miting şi mai mare”, au scandat angajaţii de la Penitenciarul Poarta Albă şi de la Penitenciarul Spital Poarta Albă.

Acţiuni similare au loc, luni, şi în penitenciarele Gherla, Craiova, Giurgiu şi Codlea.

Angajaţii din penitenciare au ameninţat, încă din 15 septembrie, cu proteste în fiecare săptămână, la câte zece unităţi de detenţie şi cu miting la Ministerul Justiţiei, la începutul lunii octombrie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.