Peste o sută de angajaţi de la penitenciarele din Craiova şi Drobeta Turnu Severin protestează, luni, în Piaţa Mihai Viteazul din municipiul Craiova, ei solicitând demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pe care o acuză că ”prin promovarea inegalităţii de tratament şi tolerarea discriminarii, nu mai reprezintă interesele propriilor angajaţi, ci interesele de grup ale colegilor tehnocraţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii s-au adunat în centrul municipiului Craiova în jurul orei 11.00, ei având vuvuzele şi pancarte pe care scrie: ”Ministrul Prună către angajatul din penitenciar: Vrei salariu şi decenţă/ Eu îţi spun cu indecenţă/ Şi-ţi transmit pe-nţeles/ Fă-te traducător la Bruxelles” sau ”Angajatul din penitenciar către Ministrul Prună: Noi nu suntem deţinuţi/ De-asta nu vrei să ne-ajuţi/ Şi îţi spunem pe-nţeles/ Du-te maică la Bruxelles”.

Sindicaliştii solicită demisia ministrului Raluca Prună.

"Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, căruia îi solicităm public demisia, are obligaţia de a aplica de îndată legea, cu atât mai mult cu cât aceasta vine să rezolve o problemă gravă în sistemul penitenciar, aceea de a corecta inechităţile salariale. Miile de angajaţi o acuză pe doamna Raluca Prună că, în calitatea sa Ministru de Justiţie, prin promovarea inegalităţii de tratament şi tolerarea discriminarii, nu mai reprezintă interesele propriilor angajaţi, ci interesele de grup ale propriilor săi colegi tehnocraţi", a declarat Radu Şchiopu, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Dolj. 

Angajaţii susţin că reprezentanţii Ministerului Justiţiei nu au soluţii pentru problemele existente în sistemul penitenciar, ei acuzând că din cauza lipsei de personal există penitenciare ”unde deţinuţii păzesc deţinuţi”.

"Ministerul Justiţiei, condus de Raluca Prună, se află într-o acută pană de soluţii la problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar românesc: de la condiţii insalubre de muncă şi de detenţie, la lipsa de personal şi de dotări. La momentul actual, din cauza lipsei de personal, avem penitenciare unde deţinuţii păzesc deţinuţi. În întregul sistem penitenciar, lipsa resurselor umane au determinat acumularea a peste un milion de ore suplimentare într-un singur an”, a precizat Radu Şchiopu.

El a adăugat că sistemul penitenciar se confruntă ”cu un deficit real de 3.000 de angajaţi şi un deficit pe standarde de 7.000 de angajaţi".

Reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea Dolj susţin că vor acţiona în instanţă ministerul în situaţia în care membrii săi vor mai face 180 de ore suplimentare anual la locul de muncă. 

Peste o sută de angajaţi de la Penitenciarul Gherla, din judeţul Cluj, protestează, luni dimineaţă, în faţa unităţii de detenţie, ei aducând două pungi cu prune şi afişând o foaie albă cu mesajul ”Nu atingeţi pruna sensibilă”. De asemenea, protestatarii au huiduit-o pe Raluca Prună în momentul în care ministrul Justiţiei a ajuns la Penitenciarul Gherla.

Ministrul Raluca Prună a ajuns la Penitenciarul Gherla în jurul orei 10.15, ea urmând să viziteze Centrul Terapeutic pentru Femei Gherla din cadrul penitenciarului şi să aibă discuţii cu sindicaliştii de la Penitenciarul Gherla.

Tot luni dimineaţă, aproximativ 50 de angajaţi de la Penitenciarul Poarta Albă şi Penitenciarul Spital Poarta Albă au protestat în faţa unităţii de detenţie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca salariaţii din sistemul de apărare şi ordine publică, ei cerând demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, şi a ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru.

Şi aproximativ 50 de angajaţi ai Penitenciarului Giurgiu protestează în faţa unităţii, iar activitatea din penitenciar nu este afectată.

Angajaţii din penitenciare au ameninţat, încă din 15 septembrie, cu proteste în fiecare săptămână, la câte zece unităţi de detenţie şi cu miting la Ministerul Justiţiei, la începutul lunii octombrie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.