Angajaţii din administraţia publică locală care vor face, marţi, o grevă de o zi vor veni la serviciu, dar nu vor asigura relaţiile cu publicul, iar la Primăria Municipiului Bucureşti vor protesta şi în faţa instituţiei, au declarat luni, pentru News.ro, liderii sindicali ai FNSA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a anunţat, luni, că va continua acţiunile de protest, organizând marţi grevă generală cu întreruperea activităţii pe durata întregului program de lucru.

Secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop, a declarat, luni, pentru News.ro, că angajaţii care vor fi în grevă, potrivit legii, sunt obligaţi să fie la locul de muncă, însă nu vor asigura relaţiile cu publicul.

“Fiecare sindicat şi fiecare instituţie gestionează cum vrea activitatea în ziua de grevă. Recomandarea noastră este, având în vedere că sunt servicii care ţin de latura umană, cum ar fi decesele, să se asigure totuşi aceste servicii, pentru că nu ai cum să nu serveşti omul care trece printr-un astfel de moment, plus că nu au nicio vină cetăţenii”, a spus Bogdan Şchiop.

El a mai precizat că în foarte multe dintre instituţiile publice locale sunt angajaţi care nu sunt membri de sindicat, dar care doresc să participe la grevă. Liderul sindical a explicat că aceştia pot protesta, întrucât legislaţia prevede şi greva de solidaritate.

“Ei pot participa, dar nu mai mult de o zi, la greva de solidaritate. Deci ei pot să facă grevă mâine (marţin, n.r.), dar din 19 iulie nu mai pot participa la greva generală”, a explicat Bogdan Şchiop.

Vicepreşedintele FNSA Pompiliu Wan Buzduga a precizat că, în Capitală, va fi organizată şi o acţiune stradală în faţa Primăriei Municipiului Bucureşti. La protestul programat să înceapă la ora 10.00 vor participa şi angajaţi din primăriile de sector.

FNSA precizează că acţiunile de protest continuă în contextul în care negocierile de vineri de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice au eşuat.

Referitor la modul în care au decurs discuţiile cu ministrul Muncii, FNSA precizează că negocierile au început la ora 15.00 şi s-au finalizat la ora 22.30. Sindicaliştii spun că, până la ora 21.00, reuşiseră să ajungă la un consens cu reprezentanţii ministerului privind un acord de suspendare a grevei.

Documentul conţinea prevederi referitoare la norma de hrană şi tichetele de vacanţă, ministrul Muncii angajându-se ca, în prima şedinţă de guvern după terminarea vacanţei parlamentare, pe 7 septembrie, să promoveze un act normativ care să reglementeze acordarea acestora pentru salariaţii din administraţia publică locală, iar în ce priveşte creşterea salarială, angajamentul era ca, din 15 iulie, să demareze discuţiile pentru legea unitară de salarizare, pornind de la principiile Legii nr. 284/2010 şi valoarea punctului de referinţă 1.250.

“În cadrul acestei legi, administraţia publică locală din România urma a fi considerată o ramură prioritară, deoarece este necesară reducerea discrepanţelor salariale în raport cu celelalte sectoare bugetare”, precizează FNSA.

Sindicaliştii spun că, după ce au convenit asupra formei finale a acordului, acesta a fost trimis spre printare, pentru a fi semnat de către toate părţile implicate în negociere, însă în momentul în care le-a fost returnat pentru a fi semnat, acesta nu mai conţinea nicio referire la cele convenite, lipseau termenele clare de finalizare şi angajamentele ferme.

“În schimb, a fost introdus un angajament al reprezentanţilor Guvernului României de formare a unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea acordării drepturilor solicitate. Din aceste considerente şi din cauza lipsei de seriozitate a reprezentanţilor Guvernului României în a soluţiona problemele grave cu care se confruntă salariaţii din administraţia publică locală din România, FNSA va continua acţiunile de protest şi va organiza, în data de 12 iulie 2016, grevă generală cu întreruperea programului de lucru pe durata întregii zile”, susţine FNSA.

Federaţia face apel către toţi salariaţii din administraţia publică locală din România să se solidarizeze cu demersurile lor, precizând că doar împreună vor reuşi să elimine discriminarea de natură salarială la care sunt supuşi în raport cu administraţia centrală.

Ministerul Muncii a anunţat, sâmbătă, că, după discuţiile purtate în 27 iunie şi 8 iulie, “nu a rezultat, în cele din urmă, un acord privind suspendarea acţiunilor de protest anunţate”.

“Aşa cum a făcut deja public ministrul Muncii Dragoş Pîslaru, considerăm rezolvată revendicarea privind eliminarea în totalitate a prevederilor art. 3 (1) alin. 4 din O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Aceasta a fost soluţionată prin transmiterea în teritoriu cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor a adresei MMFPSPV nr. 3926/DP/04.07.2016, conţinând precizările necesare pentru corecta aplicare a acestor dispoziţii legale. FNSA a confirmat în cadrul discuţiilor că acceptă faptul că această revendicare a fost soluţionată”, a precizat ministerul.

În ce priveşte majorările salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi pentru personalul contractual din administraţia publică locală, Ministerul Muncii s-a angajat, ca un prim pas, să colecteze datele privind salariile ce vor fi plătite în unităţile administrative teritoriale, acestea urmând a fi înregistrate în registrul public de evidenţă, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 20/2016.

“Datele colectate vor fi utilizate în mod transparent la fundamentarea proiectului legii unitare de salarizare a personalului plătit din fonduri publice. Discuţiile pe marginea principiilor proiectului de lege vor începe în a doua jumătate a lunii iulie 2016, pornind de la principiile care au stat la baza elaborării Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”, susţine Ministerul Muncii.

Cu privire la acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală, ministrul Muncii a propus iniţierea unui Grup de Lucru, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administratiei Publice, la care să fie invitaţi şi reprezentanţii federaţiei şi ai confederaţiei, şi care, în perioada 11 - 31 iulie, să analizeze posibilitatea aplicării măsurilor în discuţie, a precizat Ministerul Muncii.

“Reprezentanţii sindicatelor au declinat această invitaţie - acesta fiind de altfel singurul punct asupra căruia părţile nu au căzut de acord - şi au anunţat că vor continua protestul. Ministerul Muncii rămâne în continuare deschis dialogului cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) şi va conlucra cu celelalte ministere în găsirea unor soluţii convenabile tuturor părţilor implicate”, mai preciza Ministerul Muncii.

În 5 iulie, sindicaliştii FNSA au fost în grevă timp de o oră, între 08.00 şi 09.00 fiind oprită total activitatea la toate ghişeele din primării şi consilii judeţene.

Revedicările FNSA sunt: acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală, precum şi eliminarea în totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016.

Sindicaliştii susţin că, prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70 la sută.

Aceştia reclamă că majoritatea angajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016).

Sindicaliştii FNSA susţin că de vină pentru această situaţie este Guvernul, care menţine salariile din administraţia publică locală la cel mai scăzut nivel în rândul bugetarilor, situaţie care nu mai poate fi acceptată.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.