Ambasadorul britanic Paul Brummell consideră că prezenţa celor două grupări navale NATO în Portul Constanţa transmite un mesaj puternic de asigurare că Marea Neagră va rămâne o mare liberă, dar şi că Marea Britanie este alături de România pentru a asigura securitatea europeană. El a amintit că 2017 a fost anul cel mai intens în privinţa colaborării în domeniul apărării dintre Marea Britanie şi România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două grupări navale NATO, care desfăşoară exerciţii în Marea Neagră alături de fregata„Regele Ferdinand” şi de dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu”, s-au aflat sâmbătă, în Portul Constanţa. Oamenii au putut vizita astfel, timp de trei ore şi jumătate, navele britanice HMS Duncan şi HMS Enterprise, dar şi două nave militare turceşti, fregata Gaziantep şi vânătorul de mine Akay. Astfel, sute persoane au urcat la bordul celor patru nave militare şi au putut vedea armamentul şi tehnica militară de care acestea dispun.

La eveniment a fost prezent şi ambasadorul britanic la Bucureşti Paul Brummell. El le-a declarat jurnaliştilor, la bordul distrugătorului HMS Duncan, că este pentru a treia oară când se află pe această navă militară, prima dată fiind în 2015 şi a doua oară în 2017, în ambele cazuri Duncan aflându-se în Portul Constanţa.

El a afirmat că prezenţa celor două nave militare britanice şi a celor două turceşti reprezintă un mesaj puternic dat de NATO că Marea Neagră va rămâne o mare liberă.  

“Cred că aceasta este un semn foarte puternic că NATO transmite un mesaj de asigurare că Marea Neagră va rămâne o mare liberă, o mare pentru toţi, că Marea Britanie este alături de România pentru a asigura securitatea europeană”, a afirmat Paul Brummell.

Ambasadorul a menţionat că sâmbătă a vizitat cele două nave britanice aflate în Portul Constanţa, precizând că ultima oară s-a aflat la bordul navei Enterprise pe vremea când el se afla în misiune diplomatică în Insulele Caraibe, iar nava respectivă era Antigua, precizând că acesta este un semn că marima britanică face cu adevărat misiuni globale.

Paul Brummell a mai spus că este bucuros că mulţi constănţeni au profitat de faptul că pot vizita aceste nave şi au urcat la bordul acestora.

“Sunt foarte bucuros că mulţi cetăţeni din Constanţa au profitat de această ocazie pentru a vizita şi HMS Duncan şi HMS Entreprise şi navele turceşti pentru a vedea cum pot proteja aceste forţe din NATO”, a explicat ambasadorul.

El a  precizat că 2017 a fost anul cel mai intens al relaţiilor dintre Marea Britanie şi România în domeniul apărării, amintând de vizita distrugătorului Duncan, de participarea a o mie de soldaţi britanici la exerciţii cu colegii români, dar şi de prezenţa a patru avioane Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice, care au efectuat timp de mai multe luni misiuni de poliţie aeriană de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ambasadorul a mai afirmat că aeronavele Typhoon se vor întoarce în acest an în România pentru alte misiuni.

La misiunile cu grupările navale NATO aflate în Portul Constanţa participă şi două nave militare româneşti, fregata„Regele Ferdinand” şi de dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu”.

Comandantul fregatei, Marian Ioan, a declarat, sâmbătă, la bordul distrugătorului britanic Duncan, că această navă a mai avut şi anul trecut trei participări în cadrul acestei grupări NATO , iar anul acesta sunt programate trei, aceasta fiind prima dintre ele.

“Anul trecut am avut două participări în comun cu gruparea NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), anul acesta sunt planificate trei, iar aceasta este prima. Scopul acestor participări la exerciţii în comun este acela de a întări interoperabilitatea dintre navele NATO şi navele din regiune pentru a fi pregătiţi în orice moment să facem faţă oricărei ameninţări. Această pregătire este benefică atât pentru echipajele navelor noastre, cât şi pentru cele ale partenerilor, având în vedere că îi putem ajuta să înţeleagă mai bine contextul din zonă”, a explicat comandantul fregatei Regele Ferdinand”, precizând că navele militare româneşti au dotările necesare pentru a face faţă acestor tipuri de misiuni.

Comandantul dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu”, Delia Neacşu, a spus jurnaliştilor că această navă se află pentru a doua oară în cadrul unei grupări NATO.

“Pentru dragorul maritim Lupu Dinescu nu este pentru prima oară când se află într-o astfel de misiune, are deja experienţa anului trecut, în care la sfârşitul lunii octombrie şi până la jumătatea lunii noiembrie a participat în cadrul aceleiaşi grupări la două săptămâni de exerciţii în Marea Neagră, cu escale în Batumi şi în Turcia”, a spus Delia Neacşu. Ea a spus că în cadrul acestei grupări dragorul maritim va participa la operaţiuni de supraveghere a traficului maritim, de cercetare a navelor suspecte de trafic de persoane, trafic de droguri sau alte activităţi ilegale.

Astfel, gruparea navală permanentă NATO (SNMG-2/Standing NATO Maritime Group), din care fac parte fregata „Regele Ferdinand”, distrugătorul britanic HMS Duncan şi fregata turcească TCG Gaziantep, va desfăşura, până în 17 februarie, operaţii de supraveghere maritimă şi alte misiuni specifice în apele naţionale şi internaţionale ale Mării Negre.

Gruparea navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2/Standing NATO Mine Countermeasures Group), din care face parte şi dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu” (DM-25), desfăşoară, până în 13 februarie, activităţi specifice de supraveghere a traficului maritim în bazinul Mării Negre şi pune în aplicare proceduri standard de operare pentru acest tip de misiuni, împreună cu echipajul navei de cercetare hidrografică multifuncţională HMS Enterprise (Marea Britanie) şi echipajul vânătorului de mine TCG Akay (Turcia).

Pe data de 1 februiarie, navele celor două grupări navale ale NATO au sosit în Portul Constanţa pentru a pune la punct detaliile exerciţiilor ce urmează a fi desfăşurate în comun.

"Odată cu plecarea din port, luni, 5 februarie, cele două nave româneşti, alături de navele britanice şi turceşti, vor acţiona împreună în Marea Neagră, pe durata desfăşurării unor exerciţii ce îşi propun creşterea interoperabilităţii între navele NATO aflate sub comanda unică a grupărilor permanente. Pentru creşterea complexităţii exerciţiilor, Forţele Aeriene Române vor acţiona cu două avioane MiG 21 Lancer", se arată în comunicat transmis de Forţele Navale.

După terminarea misiunilor, cele două grupări  navale NATO vor vizita porturile Burgas şi Varna, iar apoi, vor fi implicate în exerciţii comune pe mare, alături de nave militare ce aparţin  Forţelor Navale ale Bulgariei şi Turciei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.