Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a declarat, vineri, la Alba Iulia, întrebat ce părere are despre proiectul privind graţierea, că Guvernul Marii Britanii este dispus să împărtăşească Guvernului României din experienţa în ceea ce priveşte suprapopularea închisorilor precizând că în ţara sa au fost adoptate soluţii diferite precum închisorile private sau brăţările electronice ca alternative pentru detenţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paul Brummell a răspuns jurnaliştilor în limba română, la finalul unei conferinţe susţinute la Alba Iulia, că modificările privind legislaţia românească nu trebuie comentate de către diplomaţii străini, precizând însă că problema supraaglomerării din închisori este "o problemă reală” cu care s-a confruntat şi Marea Britanie.

"Este o problemă reală aici în ceea ce priveşte populaţia din închisori care este mai mare decât capacitatea. Guvernul britanic este gata să lucreze cu Guvernul României privind o schimbare de experienţă în această privinţă. În Marea Britanie, am avut aceleaşi probleme”, a spus ambasadorul.

El a adăugat că în ţara sa au fost adoptate soluţii diferite faţă de cele pe care ar dori să le adopte România şi a dat exemplu închisorile private sau brăţările electronice ca alternative pentru detenţie.

"În ceea ce priveşte Marea Britanie, avem o colaborare de lungă durată cu Ministerul Justiţiei şi cu instituţiile de justiţie şi poliţie din România şi suntem absolut gata să schimbăm experienţa noastră. De exemplu, Ministerul Justiţiei a explicat că este o problemă aici în ceea ce priveşte populaţia din închisori care este mai mare decât capacitatea. Este o problemă nu numai pentru România. În Marea Britanie am adoptat soluţii diferite, de exemplu închisori private sau alternative pentru închisori, brăţările electronice. Suntem absolut gata să discutăm cu autorităţile române experienţa noastră. Poate să fie interesant şi folositoare pentru România, poate nu este pentru România”, a mai spus Paul Brummlell.

 Întrebat cum vede ideea organizării unui referendum pe această temă, ambasadorul britanic a răspuns că aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundă România, şi nu un diplomat străin, dar a menţionat faptul că este importantă "o discuţie transparentă cu toate părţile pentru a găsi drumul cel mai eficient”.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a susţinut, vineri, o conferinţă la Universitatea "1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Tema conferinţei a fost "Leadership style of Queen Marie of Romania”, fiind legată de viaţa Reginei Maria a României. Diplomatul britanic a fost la prima sa vizită oficială în Alba Iulia.

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat, marţi, procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisă preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menţionată.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc, vineri, pentru a repartiza comisiilor de specialitate, pe lângă proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, şi scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează preşedinţii celor două Camere privind intenţa sa de a convoca electoratul la un referendum privind justiţia.

Proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal au fost puse în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei în 18 ianuarie, propunerile, sugestiile şi opiniile legate de aceste acte normative putând fi exprimate până marţi, 24 ianuarie.

În ultima perioadă, zeci de mii de oameni au protestat în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară faţă de modificarea legislaţiei privind graţierea şi Codul Penal. La protestul din Piaţa Universităţii, din Capitală, s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.