Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat marţi, în cadrul lansării emisiunii filatelice dedicate celor ”Trei puteri ale statului” şi principiului ”Colaborării loiale a puterilor în stat”, că este nevoie de o colaborare loială a puterilor statului, dar, în egală măsură, normele de loialitate trebuie să guverneze raporturile dintre aleşi şi alegători. O consacrare constituţională a acestui principiu ar trebui avută în vedere la o viitoare revizuire, a precizat Gorghiu, arătând că poate fi un punct valoros de plecare pentru stabilirea unui text constituţional care să pună o barieră în calea traseismului politic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Felicit Romfilatelia pentru iniţiativa acestei emisiuni filatelice. Mă bucur că Senatul este din nou gazda unui eveniment de o asemenea ţinută şi vă asigur că şi pe viitor porţile noastre sunt deschise. Principiul loialităţii constituţionale este cel mai important dintre cele izvorâte din jurisprudenţa CCR nefiind prevăzut în mod expres în Constituţia României. Ca urmare a revizuirii Constituţiei din 2003, legiuitorul a atribuit CCR rolul de a soluţiona conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice. În contextul soluţionării acestora, CCR a arătat că loialitatea constituţională reprezintă o prelungire a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale”, a transmis preşedintele interimar al Senatului în cadrul evenimentului. 
 
Potrivit Alinei Gorghiu, ”cu ocazia dezbaterilor despre revizuirea din 2013, care însă nu a fost dusă până la capăt, a existat o propunere de modificare şi completare prin a include acest principiu în mod expres în textul constituţional: „Statul se organizează potrivit principiilor separaţiei, echilibrului şi cooperării loiale a puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.”
 
”Deci, emisiunea filatelică de acum, dedicată ”Colaborării loiale a puterilor în stat”, este un eveniment care face trimitere la un aspect fundamental al funcţionării democraţiei constituţionale – modul de colaborare între cele trei puteri – legislativă, executivă şi judecătorească – baza organizării statului de drept.  Este foarte important să menţionăm şi un alt fapt: în sfera de aplicare a comportamentului loial, CCR a arătat că intră şi raporturile dintre aleşi şi alegători”, a arătat Gorghiu.
 
Preşedintele interimar al Senatului a menţionat că ”este nevoie de o colaborare loială a puterilor statului, dar, în egală măsură, normele de loialitate trebuie să guverneze raporturile dintre aleşi şi alegători”.
 
”O consacrare constituţională a acestui principiu ar trebui avută în vedere la o viitoare revizuire. De ce nu?, poate fi un punct valoros de plecare pentru stabilirea unui text constituţional care să pună o barieră în calea traseismului politic”, a mai afirmat ea.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.