Alianţa Naţională pentru Dezvoltarea Industriei Sportului în România solicită Parlamentului să aprobe strategia naţională în domeniu pentru perioada 2016-2032, finanţarea cu 1% din PIB a sportului, începând din 2017, acordarea de terenuri şi baze sportive federaţiilor sportive naţionale în concesiune pentru 49 de ani, pentru a dezvolta proiecte de infrastructură sportivă care să le genereze venituri proprii şi dezvoltarea şi finanţarea asociaţiilor sportive şcolare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alianţa Naţională pentru Dezvoltarea Industriei Sportului în România reuneşte mai multe asociaţii, federaţii sportive, confederaţiile sindicale şi patronale, federaţiile din educaţie şi ONG-uri care propun un document de lucru cu obiective clare, pe termen scurt, mediu şi lung, până în 2032.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, miercuri, că în prezent România nu tratează sportul în mod coerent şi cu viziune, lucru demonstrat şi de o diagnoză a Ministerului Tineretului şi Sportului, care a arătat că în ciuda alocării financiare, performanţele scad, iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că s-a redus drastric baza de selecţie. Liderul sindical a precizat că documentul propus nu vizează doar sportul de performanţă, ci şi sportul de masă.

Dumitru Graur a precizat că demersul Alianţei ar putea fi unul din ultimele momente în care se mai poate face ceva pentru sportul românesc.

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Politici Noi ale Sportului în România, Constantin Căliman, a spus că anul şcolar 2016-2017 nu ar trebui să înceapă fără să nu existe o nouă organizare a sportului şcolar. El a adăugat că soluţia ar fi ca unităţile de învăţământ cu personalitate juridică să înfiinţeze asociaţii sportive şcolare care să reprezinte interesul şcolar al elevilor. Căliman a subliniat că din cei 3,2 milioane de elevi şi cei aproximativ 500.000 de studenţi, numărul celor care practică sport este extrem de mic, iar acest lucru are efecte inclusiv în plan medical, pentru că este afectată starea de sănătate a naţiunii.

“Faptul că nu mai există o baza de selecţie a sportivilor este o explicaţie şi pentru faptul că nu mai avem sportivi mari, precum Hagi sau Nadia Comăneci. Ei sunt în România, dar sistemul nu este capabil să îi găsească. Avem nevoie de asumare politică şi de finanţare adecvată", a spus Căliman.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că dacă acest proiect care propune un mecanism de relansare a sportului şcolar şi universitar va fi adoptat, vor fi create şi 350.000-400.000 de noi locuri de muncă, atât în zona educaţională, cât şi pentru sportivii ajunşi la final de carieră. Liderul sindical a mai spus că este foarte important ca toate spaţiile existente să fie deschise sportului de masă.

Obiectivele pe termen scurt propuse de Alianţă pentru a fi implementate până la sfârşitul anului vizeaza reorganizarea sportului în şcoală şi universitate, finanţarea structurilor sportive din Ministerul Educaţiei, acordarea de burse motivaţionale sportive, organizarea campionatelor şcolare şi universitare pe ramura sport, implementarea contractului unic de muncă în sport, aprobarea Strategiei pentru perioada 2016-2032 şi finanţarea cu 1% din PIB a sportului românesc începând din 2017.

Obiectivele propuse până în 2020 vizează dezvoltarea asociaţiilor sportive şcolare şi universitare, mărirea numărului de sportivi practicanţi de la 2.437 la trei milioane, acordarea de terenuri şi baze sportive federaţiilor naţionale în concesiune pentru 49 de ani, pentru a dezvolta proiecte de infrastructură sportivă, dezvoltarea industriei sportului, care ar trebui să contribuie la PIB-ul naţional cu 3-5%, din anul 2018 şi depunerea candidaturii României ca ţară organizatoare a evenimentelor internaţionale sportive.

Pentru perioada 2021-2032, documentul propune: îmbunătăţirea stării generale de sănătate a naţiunii, supravegherea şi corecţia anuală a indicilor la toate capitolele din strategia naţională pentru sport, dezvoltarea infrastructurii sportive, crearea de pârghii astfel încât sarcina financiară să fie transferată în maxim opt ani de pe umerii statului pe cei ai privatului şi dezvoltarea conceptului "Sportul Ambasador al României", o mai bună reprezentarea a ţării în competiţiile internaţionale.

Documentul va fi înaintat autorităţilor joi, când va avea loc ultima dezbatere a proiectului de strategie naţională. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.