Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul vizitei sale în Italia, unde s-a deplasat pentru a semna un memorandum în domeniul Sănătăţii, cu omologul său italia, Roberto Speranza, că prin acest memorandum se pun bazele unor colaborări în domeniul sănătăţii publice. Un exemplu este colaborarea care va permite accesul unor cazuri grave de copii în spitalele din Italia. Numai în ultimii trei ani, 1.200 de copii din România au fostvtrataţi în Italia, iar 3.000 au beneficiat de servicii medicale de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Alexandru Rafila a declarat, vineri, că semnarea memorandumului cu autorităţile din Italia, în domeniul Sănătăţii, va întâri colaborarea dintre România şi Italia.
 
”Semnare memorandum de înţelegere în domeniul Sănătăţii este o acţiune care are ca scop întărirea  colaborării dintre România şi Italia. Italia găzduieşte nu mai puţin de 1,2 milioane de români care lucrează aici, trăiesc aici şi de multe ori se întorc în România şi e bine ca  atunci când discutăm despre problemele de sănătate ale comunităţii româneşti de aici, să o facem împreună cu autorităţile italiene. Este foarte bine să dezvoltăm colaborarea în domeniul sănătăţii publice pentru că această pandemie prin care trecem în această perioadă, a  demonstrat că problemele de sănătate sunt dincolo de frontierele unui stat, iar colaborarea, schimbul de  bune practici este esenţialîn păstrarea unei stări de sănătate a populaţiei şi pentru a menţine funcţionalitatea sistemelor de sănătate”, a declarat Rafila.
 
Ministrul Sănătăţii a mai declarat că a făcut o vizită la Institutul Superior de Sănătate din Italia unde a pus bazele unei colaborări cu specialiştii români, în sănătate publică.
 
”Am făcut o vizită la Institutul Superior de Sănătate din Italia, este echivalentul Institutului Naţional de Sănătate Publică din România şi unde am găsit o echipă extraordinară de oameni dedicaţi care a dezvoltat mai ales în aceşti ultimi doi ani de pandemie, o serie întreagă de  deomenii care fac ca statul italian să beneficieze de o consiliere foarte bună în caz de criză. Am stabilit paşi concreţi astfel încât într-o perioadă scurtă de timp specialişti din cadrul INSP din România să poată să lucreze împreună cu colegii lor din Italia ca să poată să dezvolte o platformă de colaborare, care înseamnă pregătire profesională, înseamnă dezvoltarea unor proiecte care să îmbunătăţească modul de organizare şi funcţionare a sistemului de sănătate publică din România, atât la nivelul INSP, cât şi la nivelul DSP”, a declarat Rafila.
 
Alexandru Rafila a mai precizat că omologul său italian i-a mulţumit pentru sprijinul pe care România l-a acordat Italiei în timpul pandemiei de COVID-19. De asemenea, Rafila a arătat că a vizitat Spitalul Bambino Gesu unde în ultimii trei ani 1.200 de copii din România au fost trataţi.
 
”Azi am avut o vizită a fost la spitalul Bambino Gesù care este în jurisdicţia Sfântului Scaun, dar care bineînţeles este tot la Roma, unde în ultimii 3 ani au fost trataţi 1200 de copii din România, foarte mulţi cu boli foarte grave. 3.000 dintre copiii romni au  beneficiat de servicii medicale de urgenţă şi am stabilit împreună o colaborare care să permită accesul unor cazuri grave la copii care nu pot beneficia în România de  asistenţă medicală, dacă ea este extrem de complexă. Pe de altă parte, un lucru pe care deja l-am exersat, în ceea ce priveşte trainingul specialiştilor  români, stabilirea unor spitale partenere încât să putem face orice tip de intervenţie medicală pentru copiii români, în ţara noastră. Vă spuneam de modelul de bună practică care deja a fost dezvoltat cu fundaţia şi spitalul Sandonato care a pregătit nu mai puţin de 140 de specialişti români, mai ales în domeniul chirurgiei cardiovasculare pentru copii”, a declarat Alexandru Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.