Ajutorul umanitar oferit de Biserica Ortodoxă Română în contextul provocat de războiul din Ucraina, până la 10 martie, este în valoare de 18.823.874 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pe fondul dramatic al declanşării războiului din Ucraina şi al catastrofei umanitare provocată de acesta, Biserica Ortodoxă Română s-a mobilizat încă din primele zile ale acestui conflict declanşat de Rusia împotriva unei ţări independente şi suverane, acordând ajutor multiplu refugiaţilor ucraineni sosiţi pe teritoriul ţării noastre, în Republica Moldova, precum şi cetăţenilor rămaşi în Ucraina”, se arată într-un comunicat al BOR. 

Astfel, eparhiile aflate la graniţa cu Ucraina, Mitropolia Basarabiei, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Tulcii au fost primele care, în mod concret, au oferit asistenţă umanitară la punctele de frontieră prin care soseau şi sosesc refugiaţii.

În acelaşi timp, au fost activate platformele online ajutăcubucurie.ro a Patriarhiei Române în colaborare cu Federaţia Filantropia şi fiideajutor.ro a Arhiepiscopiei Iaşilor.

La nivelul Patriarhiei Române, până la data de 10.03.2022, au participat la acţiuni caritabile 4.310 persoane din rândul preoţilor şi al voluntarilor, care au asigurat asistenţă permanentă în cadrul unor echipe ce lucrează în ture de câte opt ore.

Sprijinul umanitar acordat a constat în bani şi produse (hrană caldă, produse alimentare, hrană pentru bebeluşi, produse igienico-sanitare, medicamente, pături, articole de îmbrăcăminte, jucării etc.). La acest sprijin se adaugă o serie de servicii sociale aflate în derulare (de traducere - 42.707 beneficiari; de consiliere şi orientare - 29.587 beneficiari şi medicale - 9.048 beneficiari). În ceea ce priveşte cazarea refugiaţilor, au fost identificate 8.174 locuri, dintre care 7.521 cu servicii de masă incluse.

O altă componentă importantă de intervenţie caritabilă a Bisericii este organizarea de transporturi umanitare. Până acum au fost realizate 128 transporturi pe teritoriul României, 47 transporturi în Ucraina şi 10 transporturi în Republica Moldova.

În acelaşi context, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfăşurat o acţiune de donare de sânge numită „Donează sânge pentru Ucraina!” în cadrul Campaniei Patriarhiei Române „Donează sânge, salvează o viaţă!”, acţiune care s-a derulat în perioada 02-08 martie 2022, în colaborare cu personalul medical al Centrului de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naţionale. Această acţiune va continua şi în zilele de 15 şi 16 martie 2022 la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.