Agent Green reclamă, marţi seară, că, din cauza unei exploatări forestiere din Munţii Făgăraş, s-a produs poluare pe râul Vâlsan, fiind puse în pericol ultimele exemplare de asprete, specie critic periclitată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ultimele 58 de exemplare de Asprete (Romanichthys valsanicola), o specie critic periclitată sunt în pericol din cauza unei exploatări forestiere în curs ce a poluat apa din Valea Vâlsanului, munţii Făgăraş. Echipa de investigaţii Agent Green a identificat în ultimele 24 de ore o exploatare forestieră care a cauzat poluarea secţiunii râului Vâlsan unde mai trăiau ultimele exemplare din această specie de peşte mai veche de 25 de ori decât omul pe Terra”, au scris, marţis eară, pe Facebook, reprezentanţii Agent Green.

Aceştia postează filmări realizate în aval de exploatarea forestieră şi afirmă că acolo apa este limpede chiar dacă zapada se topeşte masiv.

”Sursa poluării prezentate în sesizarea transmisă atutorităţilor publice centrale este reprezentată de procesul de exploatare aferent APV -tăieri de conservare având Nr. SUMAL 2200013106710 localizat în jurul coordonatelor: latitudine 45°22'07.1"N şi longitudine 24°43'33.6"E. (...) S-au utilizat utilaje grele în perioadele în care solul era vulnerabil aflându-se într-o stare de umiditate crescută”, a mai transmis organizaţia.

Asociaţia cere autorităţilor publice centrale să efectueze cu celeritate controale de specialitate asupra respectării legislaţiei de mediu şi silvice şi să ia măsuri în consecinţă.

De asemenea, activiştii de mediu cer să oprească imediat şi definitiv orice lucrări şi amenajări care au impact de orice fel asupra albiei râului şi să protejeze strict întreg bazinului hidrografic unde mai există aspretele.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.