Reprezentanţii Aeroportului Sibiu au transmis, joi, că perimetrul total al aeroportului depăşeşte 193 de hectare, iar gardul pe care l-au sărit cele două persoane surprinse când încercau să fure o maşină este primul element de limitare a accesului persoanelor neautorizate. Acestea au pătruns în incintă la o jumătate de kilometru de zonele destinate pasagerilor sau aeronavelor, conducerea Aeroportului Sibiu apreciind că incidentul de securitate a fost ”regretabil, dar minor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducerea Aeroportului Sibiu a transmis, joi, un comunicat de presă în care explică faptul că perimetrul total care face obiectul măsurilor generale de securitate este de aproximativ 193 hectare, fiind protejat cu un gard cu o lungime de aproximativ 9,4 km şi înălţime de 2,5 m, prevăzut cu sârmă ghimpată.

”Gardul are drept rol separarea fizică dintre zonele publice şi cele destinate operaţiunilor aeriene, fiind un prim element de limitare a accesului persoanelor neautorizate. Acest perimetru este supravegheat prin intermediul unui sistem închis de televiziune, la care se adaugă posturi fixe şi mobile de pază şi patrule. La intrarea neautorizată în acest perimetru se declanşează automat procedurile de răspuns şi alarmare şi personalul specializat intervine conform unor protocoale de securitate stricte. Trecerea neautorizată de acest gard nu pune în mod direct în pericol securitatea aeronavelor, platformelor de zbor sau pasagerilor”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, sistemul de securitate al Aeroportului Internaţional Sibiu este compus ”dintr-un cumul de măsuri ce concură la asigurarea securităţii activităţilor de aviaţie civilă de pe aeroport focusat pe zonele cele mai sensibile, respectiv cele accesibile pasagerilor după controlul de securitate şi platforma de parcare a aeronavelor, toate măsurile fiind în conformitate cu Regulamentul CE 300/2008 privind norme comune în domeniul securităţii aviaţiei civile şi Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor valorilor şi protecţia persoanelor”.

”În cazul incidentului menţionat, cele două persoane au sărit gardul la aproximativ o jumătate de kilometru de zonele destinate pasagerilor sau aeronavelor şi au fost oprite şi identificate conform procedurilor de securitate, înainte ca acestea să acceseze zonele sensibile mai sus menţionate, dovedind faptul că sistemul de securitate funcţionează eficient şi conform standardelor. Incidentul a fost raportat deîndată, aşa cum cer procedurile în vigoare, Poliţiei Transporturi (care a luat măsurile legale) şi Autorităţii Aeronautice Civile Române”, mai spun reprezentanţii Aeroportului Sibiu.

Potrivit acestora, ”transformarea unui incident de securitate regretabil, dar minor, petrecut în urmă cu o lună, în temă de dispută politică sau administrativă este nepotrivită şi fără urmări constructive”.

Conducerea Aeroportului Sibiu a tranmis, de asemenea, că ”orice legătură între o astfel de întâmplare şi viitoarele evenimente internaţionale de anul viitor de la Sibiu (Summit-ul Consiliului European – n.r) este neavenită şi lipsită de suport real, dispozitivele de securitate ale aeroportului fiind cu totul diferite de cele de protecţie ale aeronavelor sau persoanelor care călătoresc cu regim special”.

Tot joi, prefectul de Sibiu, Adela Muntean, a cerut un raport amănunţit despre incidentul respectiv, din care să reiasă ”contextul în care s-a produs incidentul şi măsurile dispuse de conducerea executivă în vederea înlăturării vulnerabilităţilor existente”.

”Existenţa unor vulnerabilităţi în sistemul de securitate al aeroportului poate avea consecinţe grave la adresa pasagerilor, a angajaţilor şi a aeronavelor care operează pe aeroport”, a transmis Prefectura Sibiu.

Prefectul Adela Muntean, a cerut, miercuri, măsuri sporite de securitate la Aeroportul Sibiu, după ce două persoane au sărit gardul şi au încercat să fure o maşină.

Surse oficiale au declarat, pentru News.ro, că este vorba despre un bărbat de 34 de ani şi nepotul său de 12 ani.

Potrivit aceloraşi surse, unul dintre senzorii de la gardul împrejmuitor al aeroportului nu a semnalat în timp real intrarea în incinta aeroportului a celor doi.

În ziua de 22 martie, când a avut loc incidentul, pe Aeroprotul Sibiu au fost efectuate zboruri NATO, mai mulţi militari sosind la Sibiu pentru un exerciţiu în Cincu.

În timpul audierilor, bărbatul de 34 de ani le-a spus anchetatorilor că i-a trecut prin cap chiar să fure un avion pentru a ajunge în Germania, fără a se gândi cum l-ar fi pilotat. De asemenea, bărbatul nu a putut explica anchetatorilor cum intenţiona să iasă cu maşina din incinta Aeroportului Sibiu, un spaţiu securizat şi păzit.

Incidentul a fost raportat şi Autorităţii Aeronautice Civile Române, autoritate care are în competenţă securitatea aviaţiei civile.

Municipiul Sibiu va găzdui în 2019 Consiliul European Informal – summit-ul şefilor de stat sau de guvern.

Potrivit datelor oficiale, la Summit sunt aşteptaţi 27 de lideri europeni şi 36 de delegaţii oficiale. Se va vorbi în 24 de limbi, vor fi 400 de invitaţi de rang înalt şi 800 de jurnalişti.

În 13 septembrie 2017, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a anunţat că şefii de stat şi de guverne ai statelor membre UE se vor întâlni la Sibiu după ce Marea Britanie părăseşte blocul european, pentru a trasa calea Uniunii cu 27 de state membre.

Propunerea a fost făcută de către şeful CE în discursul său despre ”starea Uniunii”.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.