Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016-2017 este programată marţi, iar din 21 până în 29 iulie vor putea fi depuse dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), marţi are loc repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu.

Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat este programată miercuri.

Tot miercuri, fiecare liceu va afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate, iar între 21 şi 29 iulie este prevăzută depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.

Candidaţii rămaşi nerepartizaţi, din cauza opţiunilor insuficiente sau ca urmare a neparticipării la prima etapă a admiterii, vor fi repartizaţi în 28 iulie. Aceştia îşi vor depune dosarele la liceele în care au fost admişi în zilele de 28 şi 29 iulie.

Ministerul Educaţiei a publicat, pe 7 iulie, ierarhia absolvenţilor claselor a VIII-a, pe site-ul admitere.edu.ro, listele cu  candidaţi, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, fiind afişate şi la fiecare şcoală.

Înscrierea în clasa a IX-a în liceele de stat se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care este media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională, cu o pondere de 75 la sută şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu, cu o pondere de 25 la sută.

Medii peste 5 la Evaluarea Naţională au obţinut 111.598 de absolvenţi ai claselor a VIII-a, respectiv 75,10 la sută dintre elevii care au susţinut examenele. Alţi 37.050 de elevi au medii sub 5 la Evaluarea Naţională.

Cele mai multe medii - 13.523 - sunt cuprinse în intervalul 8 - 8,49. Medie generală 10 la Evaluarea Naţională au 253 de elevi.

Numărul mediilor mai mari sau egale cu 5 la Evaluarea Naţională a crescut de la 75 la sută la 75,10 la sută în urma contestaţiilor, iar numărul mediilor de 10 s-a mărit cu 12, de la 241 la 253.

Judeţele cu procentaje superioare în privinţa mediilor mai mari sau egale cu 5 sunt: Brăila (89,2 la sută), Cluj (88,9 la sută), Municipiul Bucureşti (87,3 la sută), Prahova (86,1 la sută) şi Galaţi (82,1 la sută).

Rate scăzute ale mediilor mai mari sau egale cu 5 se înregistrează în judeţele Giurgiu (55,1 la sută), Teleorman (60,2 la sută), Caraş Severin (65 la sută) şi Mehedinţi (64,9 la sută).

La proba de Limba şi literatură română, 122.557 de candidaţi (82,2  la sută) au primit note mai mari sau egale 5, iar 1.244 de candidaţi, nota 10.

La Matematică, 100.123 de candidaţi au avut note mai mari sau egale cu 5, iar lucrările a 2.604 candidaţi au fost notate cu 10.
Rata de participare la Evaluarea Naţională a fost de 96,7 la sută: 148.648 de candidaţi prezenţi, dintr-un total de 153.673 înscrişi. Un număr de16 elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă.

 

Admiterea la liceu, etapa a doua

A doua etapă de admitere în învăţământul liceal de stat pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2016 - 2017 începe miercuri.

20 iulie 2016: Înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă

21 - 22 iulie 2016: Susţinerea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă ori de limbă maternă

23 iulie 2016: Afişarea rezultatelor la probele de aptitudini şi la probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă şi rezolvarea eventualelor contestaţii

20 - 25 iulie 2016: Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare, completarea unei noi fişe de opţiuni de către cei rămaşi nerepartizaţi după prima etapă a admiterii

25 iulie 2016: Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care au fost respinşi la liceele/clasele care organizează probe de aptitudini Completarea fişei de opţiuni de către candidaţii care au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau de limbă maternă

20 - 26 iulie 2016: Introducerea datelor în calculator, verificarea fişelor listate şi corectarea eventualelor erori

27 iulie 2016: Transmiterea noilor baze de date la centrul de admitere judeţean/al municipiului Bucureşti şi la Centrul Naţional de Admitere

28 iulie 2016: Repartizarea computerizată a candidaţilor din a doua etapă a admiterii

28 iulie 2016: Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial/în centrul special de înscriere a listelor cu absolvenţii proveniţi din şcolile respective/din alte judeţe, repartizaţi în a doua etapă şi a listei cu locurile neocupate în unităţile de învăţământul liceal de stat

Afişarea de către fiecare unitate de învăţământ liceal de stat a listei candidaţilor repartizaţi în acea unitate în a doua etapă

28 -29 iulie 2016: Depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care au fost repartizaţi candidaţii din etapa a doua

29 iulie 2016: Transmiterea de către unităţile de învăţământul liceal de stat a situaţiei locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaţilor admişi în cele două etape ale admiterii

1 - 4 august 2016: Rezolvarea de către comisia judeţeană de admitere a situaţiilor speciale ivite după cele două etape de repartizare computerizată, a repartizării candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi a candidaţilor care nu au participat la primele două repartizări computerizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.