Peste 2.200 de candidaţi s-au înscris la admiterea de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, cea mai mare concurenţă fiind la specializarea Nutriţie şi Dietetică, unde sunt peste şase candidaţi pe un loc, fiind disponibile însă doar 9 locuri. La Medicină Generală, concurenţa este de 3,8 candidaţi pe un loc, în timp ce la Farmacie s-au ocupat doar jumătate dintre locurile scoase la concurs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a declarat, luni, că faţă de anul trecut s-au înscris cu 110 candidaţi mai puţin, precizând că în 2021 se înregistrează o situaţie atipică.

"Este atipică situaţia pentru că suntem în pandemie, dar trebuie să ţinem cont şi că numărul celor înscrişi la Bacalaureat a fost în acest an cu 22 la sută mai mic decât anul anterior. Avem 2.226 candidaţi înscrişi în total la UMF Iaşi, pe cele 735 de locuri fără taxă”, a afirmat rectorul Viorel Scripcariu.

Universitatea a mai scos la concurs şi 585 de locuri cu taxă.

La specializarea Medicină Generală, concurenţa este de 3,8 candidaţi pe loc (1.177 de tineri înscrişi pe 304 locuri la buget), dar concurenţa cea mai ridicată se înregistrează la Nutriţie şi Dietetică, unde concurenţa depăşeşte şase candidaţi pe un loc. Aici sunt disponibile doar 9 locuri.

La Facultatea de Farmacie nu s-au ocupat toate locurile la buget. Aici s-au înscris doar 45 de candidaţi pe cele 90 de locuri fără taxă.

"Problema de la Farmacie nu este doar la Iaşi, se înregistrează la nivel naţional. Este un trend descendent al interesului pentru Farmacie, unde avem o concurenţă de 0,5 pe un loc”, a spus rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu.

Candidaţii vor susţine un test grilă în 25 iulie, începând cu ora 10.00.

În toamnă, UMF Iaşi va lansa o nouă specializare, Cosmetologie, care abia a fost aprobată.

În ceea ce priveşte studenţii străini, rectorul UMF Iaşi Viorel Scripcariu a afirmat că a crescut interesul pentru programele în limba franceză, concurenţa la Medicină Generală fiind de 4,22 de candidaţi pe un loc.

Taxa de şcolarizare anuală pentru studenţii străini va creşte din această toamnă, de la 5.000 de euro la 7.500 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.