Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi (TUIASI) va scoate la concurs un număr de 6.500 de locuri la admiterea din acest an, dintre care 3.400 sunt la licenţă, 2.900 la master şi 200 la doctorat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ceea ce priveşte locurile la buget, fără taxă, finanţate de statul român, doar la licenţă vor fi aproximativ 2.400, incluzând şi locurile destinate românilor de pretutindeni, în timp ce la master vor fi 1.350, iar la doctorat 120.

Înscrierea candidaţilor la licenţă se va realiza în perioada 4 – 23 iulie, la masterat între 10 şi 20 iulie, în timp ce la doctorat vor putea fi depuse dosare de înscriere şi în sesiunea de vară, între 4 şi 14 iulie, dar susţinerea colocviului este programată pentru luna septembrie, în intervalul 19 – 22 septembrie.

Începând cu admiterea din 2022, candidaţii se vor putea înscrie cu un singur dosar şi o singură taxă la trei facultăţi, iar ulterior, dacă vor dori, vor depune un nou dosar, achitând o nouă taxă, pentru a fi luaţi în calcul şi la celelalte facultăţi ale universităţii. Taxa de înscriere variază între 100 şi 300 de lei.

„Începând din 2017 am adaptat anual procedura de admitere la studiile de licenţă astfel încât, pe de o parte, să uşureze aplicaţiile care presupuneau înscrierea candidaţilor, iar pe de altă parte să contrabalanseze situaţiile în care candidaţii ar putea fi nehotărâţi în alegerile pe care le fac. În acest sens, în acest an, candidaţii pot opta, cu o singură taxă, pentru domeniile de la trei facultăţi, completând o singură fişă de înscriere. Pentru domeniile celorlalte opt facultăţi, candidaţii plătesc o taxă suplimentară şi completează tot o singură fişă. Experienţa anilor trecuţi ne-a arătat că, aproape în totalitate, candidaţii doresc să urmeze primele două, rar trei domenii, din lista de opţiuni pe care au bifat-o pe fişă", a declarat profesorul Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Admiterea se organizează online, prin intermediul platformei informatice dezvoltate de către personalul universităţii, care va deveni activă în perioada înscrierilor.

Conducerea universităţii a precizat că studenţii care vor să se familiarizeze cu paşii necesari admiterii, pot consulta manualul de utilizare a platformei şi cele mai des întâlnite întrebări şi răspunsurile la ele.

Doar pentru candidaţii care nu au posibilitatea de a depune online dosarul vor fi organizate în mod special puncte de înscriere la sediile facultăţilor universităţii.

„O altă noutate, care vine în sprijinul comisiilor de admitere, este aceea că dosarul candidatului se verifică o singură dată, de către comisia de la facultatea care are domeniul plasat de candidat ca prima sa opţiune. Metodologiile de admitere la studiile de master şi doctorat rămân aceleaşi ca în anii trecuţi, cu menţiunea că înscrierile la doctorat se vor desfăşura în doua etape, în iulie şi septembrie, urmând ca interviurile să se desfăşoare la finalul înscrierilor, în septembrie", a mai precizat rectorul Dan Caşcaval.

La Facultatea de Automatică şi Calculatoare (AC) şi Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino" vor fi şi probe scrise, iar cei care se înscriu şi la aceste facultăţi trebuie să le treacă primele în lista de opţiuni.

La AC se va da un test grilă de trei ore, cu 25 de întrebări, cu subiecte, la alegere, de matematică sau informatică. Nota testului va reprezenta 80 la sută din media de admitere, restul de 20 la sută fiind media de la examenul de bacalaureat. La Facultatea de Arhitectură, candidaţii vor susţine o probă practică, de desen, care va conta în proporţie de 70 la sută la media de admitere, restul de 30% fiind nota obţinută la examenul de bacalaureat.

La celelalte facultăţi, admiterea se face pe baza mediei de bacalaureat sau în combinaţie cu media de la o disciplină a aceluiaşi examen.

Comisiile de admitere de la fiecare facultate în parte verifică zilnic dosarele candidaţilor înscrişi şi confirmă legalitatea înscrierii. Dacă se constată nereguli, candidaţilor li se solicită clarificări sau completări ale documentelor.

Rezultatele finale ale admiterii, sesiunea de vară, vor fi făcute publice până pe 31 iulie. Sesiunea de admitere din toamnă este programată pentru 5 – 16 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.