O navă de semnalizare plutitoare, care costă aproape 16 milioane de lei, va intra în dotarea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, până la sfârşitul anului viitor, aceasta urmând să fie construită la Şantierul Naval ATG din Giurgiu. Nava va fi plătită din fonduri europene nerambursabile, fiind prima navă cumpărată cu bani europeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a semnat un contract cu reprezentanţii Şantierului Naval ATG din Giurgiu, în urma unei licitaţii, pentru realizarea unei nava de semnalizare plutitoare.

Nava va fi plătită din fonduri aferente Mecanismului de Interconectare a Europei (CEF) - 85% şi de la bugetul de Stat - 15 %,  valoarea investiţiei fiind de 15.885.000 lei fără TVA, iar termenul de execuţie de 14 luni.

"Această navă de semnalizare va activa pe sectorul administrat de partea română de către AFDJ din cadrul sectorului româno-bulgar al Dunării şi, în special în zona, Bechet-Corabia. Acolo, în special în această zonă, la kilometrii 679-625, avem câteva puncte critice unde trebuie să monitorizăm în permanenţă, în special atunci cotele Dunării sunt scăzute, debitul este scăzut şi adâncimea de pe şenal. Nava va fi folosită, în special, pentru semnalizarea plutitoare, fiind o navă modernă, cu o viteză de deplasare de 16 kilometri la oră, se poate deplasa rapid în zonele unde este nevoie de intervenţie pentru relocarea semnalizării plutitoare...Este prima navă care este achiziţionată din fonduri europene nerambursabile", a spus Dorian Dumitru.

Nava va avea o lungime de 36 metri, lăţimea de nouă de metri, un pescaj de 1,4 metri, în timp ce motorul principal va dezolta 2X390 kw.

El a precizat că AFDJ Galaţi dispune, în prezent, de cinci nave de semnalizare plutioare, patru dintre acestea fiind construite însă în perioada 1983-1984, în timp ce o altă astfel de navă a intrat în dotarea AFDJ Galaţi în anul 1982. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.