Acţiunile de protest continuă, luni, în mai multe penitenciare din ţară, pe fondul nemulţumirilor legate de inechităţile salariale, deficitul de personal, orele suplimentare nerecuperate şi condiţiile de lucru. La Focşani, aproximativ 30 de angajaţi ai penitenciarului protestează în faţa unităţii de detenţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angajaţii Penitenciarului Focşani protestează, luni, în faţa unităţii de detenţie, având pancarte cu mesaje precum “Legea trebuie aplicată, nu încălcată. Stop discriminării!”,  “Guvern de tehnocraţi, legea când o respectaţi”,  “Muncim pe datorie, ruşine să vă fie”. 

Potrivit liderului de sindicat, agent şef principal Daniel Râncu, principala revendicare care i-a scos pe oameni în stradă este cea legată de criza de personal, la Penitenciarului Focşani deficitul de angajaţi fiind de circa 23 la sută.       

"În Penitenciarul Focşani sunt un număr de 117 sindicalişti, iar la protestul de luni participă doar 30 de persoane, pentru a nu bloca activitatea instituţiei. Activitatea se  desfăşoară la nivel naţional şi noi, la fel ca şi colegii noştri din ţară, suntem nemulţumiţi de nepunerea în aplicare a legii de către ministrul tehnocrat care a decis să nu respecte legea. Criza de personal determină aceste acţiuni sindicale. La nivelul Penitenciarului Focşani, la sfârşitul lunii august erau efectuate în jur de 14.500 de ore suplimentare, acestea fiind efectuate de circa 120 angajaţi”, a precizat Daniel-Ionel Râncu, preşedinte SNLP Focşani.

Luni, continuă acţiunile de protest şi în alte penitenciare din ţară, pe fondul nemulţumirilor legate de inechităţile salariale, de deficitul de personal, de orele suplimentare nerecuperate şi de condiţiile de lucru.

Membrii sindicatului "Omnia” din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) spun că Guvernul a alocat 740 de milioane de dolari doar pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie pentru următorii 10 ani, însă absolut nimic pentru personal. 

"Nu există nici măcar un plan, nici pentru condiţiile de lucru mizerabile, nici pentru deficitul de personal de 8.000 de posturi si nici pentru recuperarea celor 1,5 milioane de ore suplimentare. În schimb, ministrul deţinuţilor guvernează arogant, prin declaraţii de presă. De altfel, la Gherla, a şi decretat că nu se va mai întâlni cu sindicatele decât în prezenţa presei”, reclamă Sindicatul "Omnia" al angajaţilor din sistemul penitenciar.

Sindicaliştii trag un semnal de alarmă că, rând pe rând, penitenciarele din România s-ar putea bloca din cauza refuzului angajaţilor de a lucra. În multe situaţii, spun sindicaliştii, conducerile penitenciarelor au refuzat concediile de odihnă ale angajaţilor pentru a evita crearea unor situaţii de criză.

În cazul în care oficialii din Ministerul Justiţiei nu răspund revendicărilor, reprezentanţii sindicatului "Omnia" spun că protestele vor continua în următoarele două săptămâni.

În ultimele săptămâni, au avut loc proteste în penitenciarele din Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu, Codlea, Târgu Jiu, Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Bucureşti, Bârcea Mare (Hunedoara) şi Tulcea, iar ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a întâlnit,în urmă cu o săptămână, la Penitenciarul Gherla cu reprezentanţii sindicaliştilor din Administraţia Penitenciarelor, care i-au prezentat cererile lor legate de plata orelor suplimentare, de lipsa de personal şi de diferenţele salariale din sistem.

În urma discuţiilor, ministrul Prună a declarat că este ”regretabil” că în România se adoptă legi înainte de a se stabili dacă există resurse umane şi financiare, dând însă asigurări că va discuta cu miniştrii Muncii şi Finanţelor pentru a rezolva cererile protestatarilor cu privire la salarii şi la lipsa de personal.

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au acuzat că Raluca Prună este ”un ministru foarte agresiv” şi spun că aceasta este ”îndreptată exclusiv către problemele deţinuţilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.