Un raport de audit intern realizat la Direcţia de Administrare Parcuri şi Zone de Agrement a sectorului 4 relevă nereguli în organizarea procedurilor de achiziţie în 2015, când primar era Cristian Popescu Piedone, rezultatul fiind „afectarea fondurilor publice”. Alte nereguli se referă la contracte de închiriere, printre beneficiari fiind şi o firmă a fiului primarului, care iniţial a avut un contract pe cinci ani, reziliat în decembrie 2015, acum având unul pe şase luni‚ derulat din 1 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sport Team Kart SRL, avându-l acţionar pe Vlad Popescu, fiul lui Cristian Popescu Piedone, a încheiat un contract de închiriere pentru 400 de metri pătraţi în Parcul Lumea Copiilor, zona karturi, pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 octombrie 2019, taxa fiind de 0,44 lei/mp/zi. A solicitat rezilierea în decembrie, fiind semnat apoi un nou contract, în 11 februarie 2016, pentru perioada aprilie - octombrie 2016, taxa de ocupare fiind de 0,57 lei/mp/zi.

În cazul Sport Team Kart SRL, auditorii au constatat că „s-a aplicat eronat valoarea 0,44 lei/mp/zi”.

Pentru toate cele 24 de contracte de ocupare a domeniului auditate, raportul a constatat că nu există o procedură privind modul de atribuire a acestora şi că nu există procese-verbale de predare-primire.

În cazul achiziţiilor, care au vizat echipamente de fitness, servicii de mentenanţă, reparaţii ale locurilor de joacă, servicii de securitate şi siguranţă în muncă, cele mai multe nereguli au constat în documente justificative ale achiziţiei cu dată ulterioară ofertelor şi în transmiterea invitaţiei de participare către un singur ofertant, fără un studiu prealabil al pieţei.

Nereguli au fost constatate şi în ceea ce priveşte furnizarea de bonuri valorice pentru carburanţi şi gestionarea acestora, consumul de carburant nejustificându-se prin kilometri parcurşi.

O altă achiziţie se referă la echipamente de fitness în valoare de 66.700 de lei cu TVA, referatul de necesitate fiind întocmit ulterior cererii de ofertă, care a fost transmisă unui singur operator economic.

O situaţie similară s-a înregistrat şi în cazul achiziţiei de servicii de siguranţa muncii şi de protecţie civilă. Nici aici nu a fost făcută o selecţie a operatorilor economici, iar solicitarea de ofertă şi oferta au fost întocmite înaintea referatului de necesitate. De asemenea, certificatul constatator al firmei câştigătoare a fost şi el emis după încheierea contractului, iar „certificatul  de absolvire a programului de iniţiere Inspector Protecţie Civilă” relevă absolvirea cursului după încheierea contractului.

Raportul de audit consemnează şi că aceeaşi firmă a obţinut acest contract şi în urmă cu un an, doar că la valoarea de 1.674 de lei lunar, contractul din 2015 menţionând suma de 3.100 de lei lunar.

Şi achiziţia de platani, tei, trandafiri a avut acelaşi regim: o singură sursă şi referate de necesitate ulterioare ofertei.

Serviciile de întreţinere tehnică şi mentenanţă pentru licenţele Sal.NET şi AvanCont au fost şi ele achiziţionate după aceeaşi reţetă, echipa de audit constatând şi că „procesele-verbale de recepţie care însoţesc facturile nu evidenţiază serviciile prestate şi nu există elemente din care să rezulte valoarea de plată”.

În cazul lucrărilor de reparaţii la locul de joacă „Bila” din Parcul Lumea Copiilor, contract în valoare de 375.000 de lei, sunt aceleaşi probleme: nu a fost făcută prospectarea pieţei, invitaţia de participare fiind adresată unui singur ofertant. De asemenea, la dosarul achiziţiei nu există date cu privire la constituirea garanţiei de bună execuţie.

„Din verificarea fişei activului fix reiese că spaţiul «Amenajare teren pentru loc de joacă» a avut spuprafaţa de 1.518 metri pătraţi şi valoarea iniţială de 227.700 lei, la care s-a adăugat valoarea actuală de 375.001,37 lei pentru «Reparaţii loc de joacă Bila în Parcul Lumea Copiilor» în suprafaţă de 1.590 de metri pătraţi, în opinia echipei de audit acest activ fix a fost supraevaluat deoarece această reparaţie s-a efectuat prin dezafectarea primei lucrări de amenajare şi efectuarea de la început a acesteia. De asemenea, nu corespunde suprafaţa din  fişă cu cea pe care s-a efectuat lucrarea”, notează auditorii.

Modernizarea unul alt loc de joacă din Parcul Lumea Copiilor a urmărit acelaşi tipar - un singur ofertant invitat, anunţul de atribuire nu a fost transmis spre publicare în SEAP, certificatul constatator a fost înlocuit de formularul „Furnizare de informaţii de bază” de la Registrul Comerţului, nu există documente care să ateste constituirea garanţiei de bună execuţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.