Accidentul de autocar în care patru persoane au murit este încadrat ca accident colectiv de muncă de traseu şi cercetat de inspectori de la Inspecţia Muncii (IM) împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Braşov, a declarat vineri, pentru News.ro, inspectorul general de stat de la IM, Dantes Nicolae Bratu.
Inspectorul general de stat a precizat că, sub monitorizarea Inspecţiei Muncii, cercetările vor viza împrejurările şi cauzele care au dus la producerea accidentului din judeţul Braşov.
“Este vorba de un accident de muncă comun sub traseu, pentru că au fost victime, iar două dintre ele erau şoferii”, a spus Dantes Nicolae Bratu.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Inspectorul general de stat a precizat că echipa care a început deja verificările este formată din angajaţi ai IM şi ai ITM Braşov.
Accidentul s-a produs pe DN 1, în localitatea Perşani din judeţul Braşov, în jurul orei 12.30, după ce şoferul ar fi intrat cu viteză într-o curbă periculoasă, astfel că a pierdut controlul volanului, iar autovehiculul s-a izbit de parapetul care desparte sensurile şi s-a răsturnat.
Iniţial, autorităţile au furnizat informaţii contradictorii legate atât de numărul victimelor, cât şi de numărul persoanelor aflate în autocarul răsturnat pe DN 1.
Potrivit ultimului bilanţ transmis de Ministerul Sănătăţii şi confirmat şi de secretarul de stat în MAI Raed Arafat, în accident şi-au pierdut viaţa patru persoane, iar alte 26 de persoane au fost rănite şi transportate la spitale, dintre acestea una fiind în stare critică, două în stare gravă şi restul cu răni uşoare. Toţi cei 26 de răniţi sunt internaţi la spitale din Braşov, cinci la Spitalul Judeţean, 12 la Spitalul de Pediatrie, cinci la Spitalul Militar şi patru la Spitalul "Sfântu; Constantin".
Cele patru persoane care şi-au pierdut viaţa în urma accidentului sunt un tânăr de 18 ani, coregraf, coordonatorul ansamblului folcloric "Cătălina" de la Palatul Copiilor din Iaşi, Cătălin Pop, şi cei doi şoferi ai autocarului - Ilie Cojocaru şi Andrei Popa, care aveau 58, respectiv 42 de ani.
Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Iaşi, în autocar se aflau 31 de elevi, doi profesori şi doi şoferi. Copiii, care aveau vârste între 12 şi 17 ani, o parte dintre ei fiind de la Colegiul Naţional de Artă "O. Băncilă", erau componenţi ai ansamblului folcloric Hora. Ei plecaseră de la Palatul Culturii din Iaşi şi mergeau către Arad, pentru a participa la un festival internaţional.
Poliţiştii din Iaşi au mers, vineri după-amiază, la sediul firmei Maxibus Trans SRL, pentru a face verificări în privinţa contractului încheiat între transportator şi Palatul Copiilor, în condiţiile în care în maşină, care are 25 de locuri, erau 31 de persoane.
Dosarul accidentului de autocar din localitatea Perşani, judeţul Braşov, soldat cu moartea a patru persoane şi rănirea gravă a mai multor pasageri, deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş, a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.