Asociaţia Accept afirmă că România a fost amendată de CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender, prin absenţa unei proceduri de modificare a genului în actele de identitate. "CEDO a luat această decizie în cauzele X împotriva României şi Y împotriva României: doi bărbaţi transgender care au fost obligaţi de instanţă să parcurgă intervenţii chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operaţii care nu se pot efectua în siguranţă în ţara noastră", arată reprezentanţii asociaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis astăzi că persoanele transgender din România nu au la dispoziţie o procedură clară şi eficientă pentru modificarea genului în actele de identitate, ceea ce constituie o violare a articolului 8 din Convenţia europeană pentru drepturile omului. De asemenea, CEDO constată că obligarea persoanelor transgender din România la realizarea unor intervenţii chirurgicale asupra organelor genitale ca pas obligatoriu înainte de modificarea indicatorilor de gen din actele de stare civilă (prenumele, sexul şi prima cifră a codului numeric personal) încalcă viaţa privată şi autonomia personală. CEDO a luat această decizia în cauzele X împotriva României şi Y împotriva României: doi bărbaţi transgender care au fost obligaţi de instanţă să parcurgă intervenţii chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operaţii care nu se pot efectua în siguranţă în ţara noastră", arată reprezentanţii Asociaţiei Accept, într-un comunicat de presă transmis marţi.

Conform sursei citate, cei doi au primit o compensaţie morală în valoare de 15.000 de euro în total, 9.755 euro cheltuieli de judecată şi 1.153 euro daune materiale.

Potrivit Asociaţiei Accept, CEDO explică astfel violarea drepturilor persoanelor transgender în România: "În[speţă], a existat o încălcare a articolului 8 din convenţie din cauza absenţei unei proceduri clare şi previzibile pentru recunoaşterea juridică a identităţii de gen care să permită schimbarea sexului şi, prin urmare, a prenumelui sau a codului numeric personal, în documente oficiale, de o manieră transparentă şi accesibilă.”

Asociaţia Accept salută decizia CEDO care obligă Guvernul României la dezvoltarea unei proceduri clare şi transparente pentru modificarea genului în actele de stare civilă.

"Accept consideră că este necesară dezvoltarea unei proceduri administrative realizată la starea civilă bazată exclusiv pe declaraţia persoanei. În acest moment, persoanele trans care doresc să îşi schimbe indicatorii de gen în actele de identitate trebuie să angajeze un avocat şi sunt obligate să dea în judecată autoritatea publică locală în cadrul unui proces desfăşurat în prezenţa unui procuror, în care trebuie să aducă dovezi împovărătoare, care le încalcă viaţa privată, pentru a îşi demonstra identitatea: documente medicale, martori sau expertize medico-legale", scrie în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, în instanţele naţionale, între 2006 şi 2017 s-au derulat doar 48 de cazuri, judecătorii condiţionau modificarea actelor de identitate de efectuarea unor intervenţii chirurgicale asupra organelor genitale în 32 dintre acestea.

"Identitatea de gen este un sentiment interior şi profund privat, care trebuie înregistrată de autoritatea de stare civilă în baza declaraţiei persoanei trans, fără să i se solicite dovezi medicale, mărturiile altora sau, mai grav, să fie obligată să parcurgă intervenţii chirurgicale asupra organelor genitale pe care fie nu şi le doreşte, fie sunt imposibil de realizat în ţara noastră din cauza absenţei specialiştilor în domeniu. Aceste intervenţii costă peste 50 000 de euro în afară. Solicităm, deci, Guvernului României, care are obligaţia să implementeze această decizie, dezvoltarea în colaborare cu Asociaţia ACCEPT şi comunitatea transgender din România a unei procedure administrative simplificate, care să permită modificarea actelor de identitate ale persoanelor trans, respectându-le demnitatea şi autonomia personală, dreptul acestora la autodeterminare”, a declarat Patrick Brăila, co-preşedinte Accept, citat în comunicat.

Asociaţia Accept estimează că în România trăiesc în jur de 120.000 de persoane transgender, majoritatea neavând posibilitatea să îşi realizeze tranziţia juridică, dar mai puţin de 50 de persoane au reuşit să îşi modifice actele de identitate în instanţă.

"Aceasta este prima cauză în care CEDO găseşte România vinovată de încălcarea drepturilor omului prin modul abuziv în care tratează persoanele trans. Suferinţa domnilor X şi Y nu poate fi în totalitate răscumpărată de hotărârea CEDO, pentru că nimeni nu îţi dă înapoi anii pierduţi şi oportunităţile ratate. În ciuda acestui fapt, Guvernul României are obligaţia morală şi legală să remedieze situaţia de fapt şi trebuie să ia măsuri imediate pentru adoptarea unui cadru legal clar şi previzibil în care persoanele trans să aibă acces la modificarea actelor de identitate”, a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului care l-a reprezentat pe domnului Y.

"CEDO transmite un mesaj clar instanţelor din România că nu pot impune persoanelor transgender să efectueze proceduri chirurgicale ca pre-condiţie la schimbarea actelor de identitate. Acest tip de cerinţe obligă persoanele transgender să aleagăîntre două drepturi fundamentale  - integritatea fizicăşi  recunoaşterea egală în faţa legii - ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului la respect pentru viaţă privată. În aceste condiţii, este evident că procedurile administrative ce ţin de evidenţa populaţiei trebuie separate de procedurile medicale ce ţin de alegerile intime ale persoanei”, a declarat Constantin Cojocariu, avocat de drepturile omului şi reprezentantul domnului X.

Asociaţia ACCEPT a transmis o opinie amicus curiae în cauză, prezentând situaţia de fapt în instanţele naţionale. În speţă au mai intervenit atât ILGA-Europe şi Transgender Europe, cât şi Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.