Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că autorităţile au început să recomande purtatul măştii sau al altor forme de material de protecţie pentru nas şi gură, în spaţiile publice, întrucât dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID-19 în comunitate. "Aduceţi-vă aminte, nu este nevoie de masca medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii... puteţi improviza!", afirmă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măştii de persoanele din stradă, ideea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost şi au existat explicaţii pertinente de ce să nu devină purtatul măştii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome", aminteşte Raed Arafat, duminică, într-o postare pe Facebook.
 
El spune că unul dintre considerente a fost şi lipsa majoră a măştilor şi necesitatea de a le asigura  în primul rând personalului medical. 
  
"Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate, dar asimptomatice, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii, sau a orice altă formă de material de protecţie pentru nas şi gură, oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate", afirmă Arafat.
 
El adaugă că, în condiţiile în care măştile nu se găsesc sau au preţuri foarte mari, există alternative care pot fi făcute acasă.
  
"Este cunoscut faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că în cazul în care găsim preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă. Va dura până ne vom obişnui cu această practică, dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi şi cât de haios sau ciudat am arăta", spune Raed Arafat.
 
Potrivit acestuia, măsurile luate până acum de autorităţile din România au fost unele cu impact pozitiv.
 
"(...) purtarea măştii sau a orice material care poate împiedică ca particolele care se răspândesc când vorbim, tuşim sau strănutăm, să ajungă la alţii sau la noi şi să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se luptă cu acest virus şi în sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja şi a proteja pe alţii. Aduceţi-vă aminte, nu este nevoie de masca medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii... puteţi improviza! Totodată dacă faceţi acest lucru şi vă confecţionaţi o masca acasă, nu uitaţi să o spălaţi zilnic când vă întoarceţi acasă, şi să o călcaţi. Nu uitaţi că numai împreună putem învinge acest virus!", mai spune Arafat.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.