Producătorul rus de arme Kalaşnikov, fabricantul celei mai utilizate puşti de asalt din lume, a declarat vineri că lansează o nouă divizie pentru producţia de drone kamikaze - una dintre armele cheie folosite în războiul din Ucraina, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce forţele ucrainene au folosit vehicule aeriene fără pilot (UAV) occidentale - israeliene şi turceşti - cu o eficienţă mortală în primele luni ale războiului, Rusia a început să folosească drone Shahed fabricate în Iran, căutând în acelaşi timp să îşi sporească propria producţie.

Uzina Kalaşnikov, cu sediul la Ijevsk, este cel mai mare producător rus de arme automate şi artilerie ghidată.

"Principala sarcină a diviziei este producţia de complexe cu muniţie ghidată. Complexele sunt concepute pentru distrugerea de înaltă precizie a ţintelor terestre inamice individuale şi de grup, la distanţă", precizează compania într-un comunicat.

Uzina Kalaşnikov, numită după Mihail Kalaşnikov, creatorul puştii de asalt AK-47, va produce, de asemenea, lansatoare, tehnologie de control, cercetare şi dezvoltare.

Liderul de la Kremlin a declarat luna trecută că industria rusă a dronelor ar putea ajunge în curând la o valoare de peste 12 miliarde de dolari, odată ce va fi pus în aplicare un plan de stimulare a producţiei. Vladimir Putin a cerut o creştere a producţiei de drone, iar prim-vicepremierul Andrei Belousov a declarat că până la sfârşitul anului 2026, Rusia ar trebui să fie capabilă să producă 18.000 de drone pe an.

"În 2024, vom fi capabili să creştem de câteva ori numărul de UAV-uri produse pe nişa noastră tradiţională - muniţie ghidată şi drone de recunoaştere", a declarat vineri preşedintele Kalaşnikov, Alan Luşnikov, dar nu a oferit cifre, potrivit Reuters.

Dronele - care, într-o primă formă, au fost folosite de Statele Unite în fosta Iugoslavie în anii 1990 - au devenit un instrument important pentru armata fiecărei mari puteri, colectând informaţii, dar şi distrugând ţinte.

Ucraina a declarat vineri că Rusia a lansat 31 de drone împotriva sa în timpul nopţii, în timp ce Moscova a raportat că două drone din Ucraina au lovit oraşul Krasnodar din sudul Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.