Poliţia germană a indicat, vineri, că a deschis o anchetă privind presupuse provocări în timpul unui recent concert al fostului membru al formaţiei Pink Floyd, Roger Waters, care a apărut într-un ţinută ce aminteşte de un fost ofiţer SS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Investigăm suspiciunile de incitare la ură, deoarece hainele purtate pe scenă sunt de natură să glorifice sau să justifice regimul naţional-socialist şi să tulbure liniştea publică”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei pentur AFP, Martin Halweg.

Imaginile publicate pe reţelele de socializare îl arată pe Waters purtând o haină lungă neagră şi banderole roşii în timpul unui concert care a avut loc pe 17 mai pe scena Mercedes-Benz Arena din Berlin.

Mai multe mass-media germane şi israeliene evocă, de asemenea, inscripţii cu litere roşii pe un ecran în timpul concertului cu numele lui Anne Frank şi Shireen Abu Akleh, jurnalista palestiniano-americană a postului Al Jazeera, ucisă în timpul unui raid israelian în mai 2022.

„Investigăm şi, odată terminată procedura, o vom trimite procurorului pentru o evaluare juridică finală”, a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei, subliniind că ar fi la latitudinea procuraturii să declanşeze orice acţiune.

Concertul a atras critici din Israel. Ministerul israelian al Afacerilor Externe l-a criticat astfel, miercuri, pe Waters pentru că a „pătat memoria Annei Frank şi a celor şase milioane de evrei ucişi în timpul Holocaustului”. „Waters vrea să compare Israelul cu naziştii”. El este „unul dintre cei mai mari critici ai evreilor din vremea noastră”, a scris pe Twitter ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon.

Waters, în vârstă de 79 de ani, s-a remarcat în ultimii ani prin luări de poziţie, în special faţă de războiul din Ucraina. „Nu este adevărat că invazia rusă a Ucrainei a fost neprovocată”, a lansat el pe 8 februarie în faţa Consiliului de Securitate al ONU, unde a fost invitat de Rusia să se pronunţe.

El apără, de asemenea, acţiunile de boicotare a produselor israeliene în numele apărării cauzei palestiniene. Autorităţile de la Frankfurt au anulat un concert al cântăreţului britanic pe 28 mai, dar decizia a fost anulată de o instanţă administrativă în numele libertăţii de exprimare. O demonstraţie de protest împotriva unui nou concert Roger Waters în Germania, duminică la Frankfurt, este, de asemenea, planificată la apelul comunităţii evreieşti locale şi, în special, a Partidului Verzilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.