O rachetă rusă a lovit vineri o clinică din oraşul Dnipro, în estul Ucrainei, omorând cel puţin două persoane şi rănind 23, într-un atac pe care preşedintele VolodImIr Zelenski l-a descris ca fiind o crimă împotriva umanităţii, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat iniţial un bilanţ de un mort şi 15 răniţi, precizând că au fost lovite o clinică de psihologie, precum şi o clinică veterinară. Guvernatorul regiunii, Serhii Lîsak, a actualizat ulterior acest bilanţ.

Un bărbat în vârstă de 69 de ani a fost ucis, a declarat Lîsak. "Trecea pe acolo când racheta teroriştilor ruşi a lovit oraşul", a menţionat el.

Guvernatorul a mai spus că trupul unui alt bărbat a fost scos dintre dărâmături şi că 21 dintre cei 23 de răniţi au fost transportaţi la spital. Trei sunt grav răniţi, a precizat el.

Ministerul ucrainean al Apărării a calificat atacul drept crimă de război gravă în conformitate cu Convenţiile de la Geneva, care stabilesc modul în care trebuie trataţi soldaţii şi civilii în război.



Rusia nu a comentat deocamdată evenimentele din Dnipro, un oraş mare care a fost frecvent sub tirul focului de când Moscova şi-a început invazia la scară largă în urmă cu 15 luni.

Moscova a respins acuzaţiile potrivit cărora soldaţii săi ar fi comis crime de război şi neagă că ar fi ţintit în mod deliberat civili, deşi loviturile sale aeriene au lovit adesea infrastructura civilă, inclusiv clădiri rezidenţiale şi unităţi medicale.

Biroul lui Zelenski a mai anunţat că un incendiu a izbucnit la periferia oraşului Harkov din nord-estul ţării, după ce un depozit de petrol a fost lovit de două ori, iar echipamentele de pompare a produselor petroliere sunt avariate.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi 15 rănite în urma unui atac cu rachete al ruşilor asupra unei clinici din oraşul Dnipro, în estul Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele Volodimir Zelenski.

Preşedintele a postat online imagini video cu o clădire grav avariată, din care iese fum şi a spus că eforturile de salvare sunt în curs de desfăşurare.

„Un alt atac cu rachete ruseşti, o altă crimă împotriva umanităţii ca atare. Au fost distruse clădirile unei clinici psihologice şi ale unei clinici veterinare din oraşul Dnipro. Până în prezent, o persoană a fost ucisă şi 15 au fost rănite. Urmările bombardamentelor sunt în curs de eliminare, iar victimele sunt salvate. Sunt implicate toate serviciile necesare. Numai un stat malefic poate lupta împotriva spitalelor. Nu poate exista niciun scop militar în acest sens. Este teroare pură a Rusiei”, a scris Zelenski.

„Rusia a ales calea răului din proprie voinţă şi nu va abandona această cale de una singură. Trebuie să învingem teroarea şi o vom face. Ucraina şi întreaga lume liberă împreună. Mulţumim tuturor celor din lume care ne ajută!” - şi-a încheiat Zelenski mesajul pe Twitter.

„Teroriştii ruşi îşi confirmă încă o dată statutul de luptători împotriva a tot ceea ce este uman şi onest. Trebuie să-i învingem irevocabil şi cât mai curând posibil pe aceşti neoameni. Pentru că timpul nostru este al oamenilor noştri. Iar poporul nostru este cel mai preţios lucru din Ucraina", a scris Zelenski şi pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.

Oficialii ucraineni anunţaseră antrerior că în cursul nopţii, apărarea aeriană a doborât 10 rachete şi peste 20 de drone lansate de Rusia asupra capitalei Kiev, a oraşului Dnipro şi a regiunilor estice.

Rusia nu a comentat imediat atacurile aeriene raportate de Kiev, dar în schimb oficiali ruşi susţin că Ucraina a lovit două regiuni din sudul Rusiei cu o rachetă şi o dronă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.