Dirijorul superstar venezuelean Gustavo Dudamel a demisionat din funcţia de director muzical al Operei din Paris, din „motive personale”, a anunţat joi instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu tristeţe şi după o atentă analiză, îmi anunţ demisia din funcţia de director muzical al Operei din Paris pentru a petrece mai mult timp cu familia mea”, a indicat, într-un comunicat de presă, maestrul care a sosit la Paris în 2021 pentru un contract de şase ani.

„Trăim într-o epocă care, cred, că ne-a schimbat profund şi intim fiinţa”, a precizat dirijorul în vârstă de 42 de ani. „Nu am alte planuri decât să fiu alături de cei dragi”, a asigurat el.

În februarie, Filarmonica din New York l-a numit viitorul său director artistic şi muzical începând din 2026, ceea ce a fost considerată o lovitură pe piaţa muzicală.                

Gustavo Dudamel, unul dintre cei mai bine plătiţi dirijori din lume şi unul dintre cei mai cunoscuţi, conduce Orchestra Filarmonicii din Los Angeles din 2009.

„Îi mulţumesc lui Gustavo Dudamel ale cărui pasiune şi talent imens au adus multe în repertoriul casei noastre”, a reacţionat directorul general al Operei din Paris, Alexander Neef, în comunicatul de presă. „A reuşit să creeze o relaţie deosebită cu muzicienii orchestrei, artiştii corurilor, cântăreţii şi echipele artistice, o relaţie marcată de respect reciproc şi dorinţa de a pune împreună cele mai frumoase spectacole”, a spus el.

„Recentul succes al 'Nixon în China' este una dintre cele mai izbitoare ilustraţii ale acestui lucru. Gustavo Dudamel este un muzician imens. Îi transmit profunda recunoştinţă pentru munca depusă în timpul mandatului său şi îi respect pe deplin decizia”, a mai spus directorul.

Apărător fervent al accesului mai larg la muzică, Gustavo Dudamel, fiul unui trombonist şi al unui profesor de canto, este un produs pur şi unul dintre cei mai iluştri reprezentanţi ai „El Sistema”, Sistemul naţional de orchestre pentru tineretul Venezuelei, celebru proiect de educaţie populară în muzică clasică fondat în 1975.

El a dirijat Orchestra de Tineret din Los Angeles pentru un duet cu Coldplay în timpul concertului din pauză de la Super Bowl din Statele Unite, în 2016.

              

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.